Närradion i Kramfors fyller jämnt den 1 december 2009

I torsdags var det på dagen 30 år sedan Kramfors närradio startade. Svanö närradio var dock namnet när kulturprofilen Rolf Tourd 1979 började sända som pionjär. Många närradioföreningar har genom åren lagts ned, men Kramfors närradio finns fortfarande i etern.

Från Pingstkyrkans studio i Kramfors sändes på fredagskvällen ett jubileumsprogram över de gångna tre decennierna. Inte bara med fokus på Studio Pingst, Pingstkyrkans radio, utan på Kramfors närradio som helhet. Tidigare närradioprofiler medverkade, glimtar från gamla program spelades upp och lyssnarna hade chans att önska musik.

Dåvarande Svanö närradio var en av 16 föreningar från hela landet som var med när provsändningar startade 1979. Försöket pågick i sex år innan verksamheten permanentades.

– Vi hoppade in som reserv efter att Östersunds närradio dragit sig ur, berättar Dag Bodin, ordförande i Kramfors närradio och närradioveteran sedan 1980.

Det har hänt en hel del i teknikutvecklingen genom åren. I dag går det att sända var som helst för den som har en bärbar dator och tillgång till Internet. Annat var det i början. Programmen spelades in på band och kördes med bil till studion på Svanögården.

– Sändningstiden bestämdes av om man hann med Svanöfärjan, säger Dag Bodin, och skrattar.

 


FAKTA
Närradion

Pingstkyrkan har varit den mest aktiva aktören inom närradioföreningen. Kurt Sjödin var programansvarig under 20 år fram till pensioneringen för ett par år sedan. Han är fortfarande, på ideell basis, verksam inom Radio Pingst.

Närradion skapades för att föreningslivet skulle få en kanal att sprida sina olika budskap. Det skulle bli "eterns stencilapparat" som någon uttryckte det.

Genom Kramfors närradios försorg har ett 120-tal föreningar av alla de slag genom åren passerat revy i etern. Förutom Pingstkyrkan är det i dag Gudmundrå kyrka och Hola folkhögskola som sänder.

Närradioföreningen svarar också för sändningar från kommunfullmäktiges sammanträden.

Storhetstiden för Kramfors närradio var i slutet av 80- och början av 90-talet. Nya mediakanaler och ett allmänt sjunkande intresse för föreningsliv har gjort att det i dag produceras färre program.

Erik Åmell
erik.amell@allehanda.se
 

 


Denna sida är skapad på Gulsele webbportal
Den huvudsidan finner du
HÄR