Gultjäl/Gulkäl > se karta

Här kan du läsa en berättelse om familjen Lindberg i Gulkäl. Sänd till Gulsele hemsida 2011 av Birger Moström.

 


Plats för mer information!
 

 


Plats för mer information!
 


Sommarvy från Gultjäl.
(Foto Sabina Sakari) Tryck på bilden så får du en förstoring


Samebröllop 1922 hos Lindbergs på Gulkäl

 


Plats för mer information!
 

 


Plats för mer information!
 

Namnet Gultjäl har sedan lång tid tillbaka dokumenterats som Gultjäl. Men när den första vägskylten sattes upp så stavades det plötsligt Gulkäl, då protesterade byborna och Vägverket bytte ut den till Gultjäl. Men året 2003  var den återigen ändrad till Gulkäl, och detta torde nog vara det rätta. Någon har sagt att käl egentligen betyder köl och namnet anger den bergsrygg som ligger i närheten – Gulkälen - som ser ut som kölen på en båt. Sanningshalten i detta resonemang garanteras inte.

Nils-Erik Jakobsson-Lindberg ägde från början hela Gultjäl Norra 1:1. Sönerna Enoc och Kalle Lindberg ärvde och delade fastigheten. Efter Enocs död delade syskonen Levi och Lisa Lindberg den norra delen. Lisa sålde eller gav bort östra nybygget – Myrtorpet – till sin syster Hulda. Konrad Lindberg och hans syskon tog över den södra delen efter Kalle Lindberg. En del av denna såldes till Svanö AB. De fem fastigheter, som numera finns, har alltså delats upp ur denna enda gemensamma Gultjäl Norra 1:1.

I norra änden av byn finns den fastighet på älvsidan, som ägdes av Lisa Lindberg gift med August Olsson.  Den såldes 1939 till Emmy och Edvin Danielsson, när August dog. Emmy var född  Domeij och uppväxt i den fastighet, som  anges här nedan som den femte. Den ägs nu gemensamt av Edvins barn.

Den andra – Myrtorpet – som hade getts eller sålts till Hulda Lindberg, gift med Helge Svensson,  såldes sedan till Hemming Jonsson, som i sin tur avyttrade den till Eilert Danielsson, en av Edvins söner.

Den tredje delen, stamfastigheten  ligger på älvsidan och ägs av en av Levis söner, Nisse Lindberg.

Dessa tre fastigheter används till största delen för sommar- och fritidsboende.

Fastigheten i den södra änden av byn på älvsidan ägdes av Konrad Lindberg och den förvärvades och fungerade som sommarstuga till i mitten av 90-talet, då den köptes av Axel Strandberg, som numera bor där permanent.


En sommarbild tagen från Emmys gård.

Den femte fastigheten, även den  på älvsidan alldeles nära vattnet, är den del som såldes till Svanö AB. Den arrenderades av Jonas Domeij och senare av dennes dotter och måg Frida och Erik Strandberg, som senare förvärvade den. Den ägs nu av sonen Karl-Gustaf Strandberg, bror till Axel.

Deras syster Anna-Britt är gift med Rune Nilsson, och de har sin sommarstuga på en tomt, som avstyckats i norra änden.

Sammantaget kan nämnas att fyra av de fem fastigheterna numera ägs av ättlingar till Jonas och Anna Domeij. Läs om släktträffen Domej 1975.

På östra sidan av vägen går en gammal kärrväg upp på en ås, där familjerna Lindberg hade sin gemensamma sommarladugård. I anslutning till den byggdes en smedja, som fortfarande finns kvar med det mesta av inredningen. Den ägs av Nisse Lindberg.

Någon kilometer österut finns den utodling för vall – Gulmyra - som var gemensam för två av familjerna Lindberg, och ett stycke därifrån en mindre för den tredje av syskonen Lindberg, Hulda Svensson.

Efter kraftverksbygget i Gulsele förvandlades Ångermanälven uppströms därifrån till en fyra kvadratkilometer stor sjö, Gulselesjön. Den erbjuder inte särdeles ädel fisk, mestadels abborre och gädda, men under vårvintern är den ett  uppskattat tillhåll för fritidsfiskare, som samtidigt har chans att få en fin solbränna. Under påskhelgen brukar isen vara samlingsplats för många söderifrån kommande turister. För båtfolk är sjön kanske väl begränsad – man kan åka från kraftverket en bit uppför Essaån norr om Gulkäl eller i en annan älvfåra 800-900 meter nedströms Hällby kraftverk.

Gulkäl är numera längs riksväg 90 den nordligaste bebyggelsen i Sollefteå kommun. Fyra km norrut, i Brattsele, kommer man in i Örnsköldsviks kommun, men ett par km norrut är man tillbaka i Sollefteå kommun – Hällbymagasinet - innan man efter ca tio km passerar landskaps- och länsgränsen, Lappland respektive Västerbottens län.

Dessa uppgifter om Gultjäl, har lämnats av Mainy Hedström, (född Danielsson) och Eilert Danielsson.


Här har man dukat upp på vårisen utanför Gultjäl
(Foto Sabina Sakari)

Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!