Brattsele > se karta | Se sida 2 om Brattsele av Sam Nilsson

Brattsele ligger c:a en mil norr om Gulsele utefter riksväg 90. Till skillnad från de andra byarna som tillhör Sollefteå kommun ligger Brattsele inom Örnsköldsviks kommun. Sedan gammalt har man dock haft sina mesta kontakter mot Gulsele och Junsele.
Det gamla namnet var Svinåsen men det ändrades någon gång under det tidiga 1900-talet. Efter att ha varit så gott som avfolkat börjar husen bli mer och mer bebodda.


När förändringens vindar blåser...


Klicka på bilden för en förstoring.
- Från vänster: Torsten Eriksson med Sture Eriksson i famnen. Därefter TROLIGEN sittande: Lilly Hägglund och stående: Linnéa Hedin, Ruth Nyström och Frideborg Johansson.
Av dessa är endast Ruth Nyström kvar i livet.
Platsen är Brattsele.

...då är det bäst att vara på sin vakt. Man behöver kanske inte alltid inta en negativ hållning, men det skadar inte att vara lite reserverad. Det låter kanske lite invecklat, men utveckling kan leda till avveckling.

Detta upptäckte jag vid ett besök i föräldrahemmet efter att ha flyttat till eget boende. Man hade införskaffat nymodigheter, i det här fallet en tvättmaskin. Detta medförde en förändring på inredningen. Allt skulle ju vara som det brukade: känt, vant och tryggt!

Tvättmaskin var något som min mormor inte kom i åtnjutande av. Kläderna tvättades i Hunselebäcken, dåtidens tvättstuga. I sviterna efter en dubbelsidig lunginflammation som hon ådragit sig i detta sammanhang blev hon sängliggande. Detta i samband med ladugårdens byggande Min morfar och 6 av 8 barn syns på bifogat foto. Längst till vänster står Torsten Eriksson och håller sin bror Sture i famnen. Årtalet torde ha varit omkring 1925-27.

Några årtionden senare blev grunden efter denna ladugård en populär lekplats för oss barn när vi besökte mormor.

Marken vi trampar på har anor. Kalla den: "Änglamarken eller Himlajorden" om du vill, jorden vi ärvde... Låt barnen dansa... leka titt-ut... Låt fiskar (LAXAR) simma kring bryggor och sten... sluta att utrota... Låt sista älven som brusar i vår natur, brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur" (Evert Taube)
 
Mvh Barbro | Här under kan du läsa en artikel av Barbro som varit i tidskriften Hembygden!Lokal profil från förr, Gustaf Bertilsson och hans Epa!

Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!