Christer i Imnäs gjorde sitt grillintresse till ett familjeföretag | Tillbaka till föregående!

Det är förvisso hans företag Imnäs El, med tre anställda, som utgör Christer Karlssons huvudsakliga yrkesverksamhet. Men det är ”hittepåföretaget” – det är hans eget uttryck på det – Grillat i Imnäs som ger honom högst puls.

Hans och familjens projekt i den lilla byn i västra Ångermanland med 25 invånare, har dessutom skapat nyfikenhet hos människor långt utanför Sollefteås kommungräns.

Egentligen kan man säga att det är hustrun Lis förra jobb som gjorde att Grillat i Imnäs gick från att vara en hobby till att bli på allvar.

– Hon jobbade som ombudsansvarig för Systembolaget med ansvar för butiker över hela Norrland. Det blev mer än 6 000 mil i bil om året och jag hade mycket tid för mig själv här hemma och tillsammans med våra grabbar, berättar Christer.

Och för en kreativ person är egentid ofta som gjord för att hitta på nya saker.

– Det här med att grilla har jag alltid gillat och nu fick jag för mig att jag skulle ta det till en högre nivå.

Christer skaffade sig en bra smoker – en grill avsedd för amerikansk långsamgrillning med hjälp av indirekt värme, så kallad barbeque – och började experimentera med burgare.

Det blev allt fler grillmiddagar hemmavid. Rekordet sattes för tre år sedan. Då grillade Christer över 346 gånger under året…

– Jag och grabbarna hittade över 200 olika varianter av burgare. Sedan skaffade jag en större grill och ordnade lite enklare tillställningar för vänner och folk i bygden.

Det var 2017.

Året därpå hade Grillat i Imnäs blivit ett företag, öppet under sommaren och helger på hösten och som även erbjöd catering.

I år har Christer och familjen flyttat ut servering, bar och grillhörnan från ett litet hus på andra sidan vägen till en loge närmare det egna huset.

– Det blir en hel del spring mellan köket i det andra huset och logen, men vi ska hitta bättre lösningar framöver. Det här upplägget är bäst för gästerna, säger grillmästaren som inte behövt bekosta en enda annons för att locka folk till Imnäs.

– Vi har enbart använt oss av sociala medier och sedan har det spridit sig att vi har en spännande grej här ute. Det kommer folk från hela landskapet, Jämtland och Medelpad. Vi har oftast fullsatt.

Dessutom har företaget även funnits med på evenemang i den egna kommunen, som senast på Laxfestivalen i Sollefteå.

– Det är jäkligt kul med den respons vi fått och vi kommer att ha öppet även för några julbordssittningar med barbeque i vinter, men fortfarande är det elfirman som är störst

Hustrun Li har numera slutat kuska runt mellan Systembolagsbutiker och jobbar i familjens båda företag.

– Grillat i Imnäs är verkligen hela familjens projekt.

– Våra grabbar är också engagerade i det. Det gör att det känns ännu mer stimulerande att hålla på med det här.

Christer är ursprungligen från Södertörn i södra Stockholmsområdet men han och familjen flyttade upp till Imnäs 2002 till den gård som funnits i släkten i sex generationer.

– Jag startade eget 2006 efter att ha varit anställd elektriker några år och det har rullat på bra. Det är långa avstånd mellan orterna i kommunen, men jag har anställda i både Junsele och Ramsele så det fungerar fint.

Potentialen för att Grillat i Imnäs ska växa är stor. Men det får ta den tid det tar. Och det görs, så här långt, på den tid som blir över efter allt annat som ska göras.

– Fast någon sommarsemester blir det förstås inte. Vi åker till Brasilien en period på vintern, där blir det total avkoppling, säger Christer.

Där släpper han tankarna på både grillat kött och fläsk, trasiga värmefläktar och kortslutna ledningar fullständigt.

En dröm har han dock: att åka till USA och uppleva barbeque i dess hemland.

– Risken är väl bara att det föder ännu fler idéer (skratt).


FAKTA OM CHRISTER KARLSSON

Namn: Christer Karlsson.

Ålder: 48 år.

Bor: Imnäs, Ramsele.

Familj: Fru och två söner.

Yrke: Elektriker och grillkock. Driver Imnäs El och Grillat i Imnäs.

Fritidsintressen: Jigga aborre.

Motto: ”Om man sitter ner vinner Ryssen!”

Det här gör mig riktigt glad: Människor med stort hjärta.

Det här gör mig riktigt arg: Egoister.

Äter helst: Panerad aborrfilé.

Dricker helst: Kall, ljus lager.

Läser helst: En inbunden bok med pärm.

Tittar helst på: Pikefight på YouTube.

Lyssnar helst på: Tung metal.

FOTNOT: Detta reportage har även varit publicerat i tidningen Nordsverige.

Artikeln har författats av:

Artikelns ursprung: https://www.olofwigren.se/christer-i-imnas-gjorde-sitt-grillintresse-till-ett-familjeforetag/


Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!