Denna sida är tillägnad personporträtt och skildringar av livet i nutid och från förr, en och annan skröna ryms oxå..!


Sidan är avsedd för personporträtt över en person som gör eller gjort intryck, där du, vi återberättar eller delar något som är värt att dela, att minnas, en händelse eller en person! Dela en levnadsteckning på en person du tycker ska finnas med här, det behöver inte vara något anmärkningsvärt, en god karaktär eller en kärleksfull person är en levnadsteckning god nog! Visa gärna på hur enkelhet kan påverka oss och kommande generationer! Sänd din berättelse till oss! Kontata oss här!


”Jag trodde aldrig att jag skulle bli kär igen” För 50 år sedan började Inger Nygren inom handeln. I 40 år har hon jobbat på Ica. Men nu är det slut. På torsdag går hon i pension. – Jag hade inte tänkt jobba på Ica i 40 år. Men jag har trivts så bra, vi har så roligt, säger hon till allehanda.se...

JUNSELE (SGT) Kjell Perman bygger digitalt uppkopplade bikupor i Junsele | Bin och pollinering hör ihop och nu ska ett företag i Junsele se till att biodlare genom digital teknik och en uppkopplad bikupa får det lättare övervaka livet i kupan.

JUNSELE/GÅRELEHÖJDEN (SGT) Flugfiske är som en renovering för själen, säger Nils Arne Nilsson, ordförande i Junsele Flugfiskeklubb. Fiskevatten finns alldeles runt knuten, Röån, Långvattnet och älven. En arrenderad tjärn i Långvattnet vårdas och fisk planteras in av klubbmedlemmarna. Flugfiskeklubben i Junsele är aktiv året runt.


JUNSELE/HÅLAFORS (SGT) Jordbrukaren som är Stolt över erfarenhet från Ukraina | Kriget i Ukraina är högst närvarande hos familjen Maria och Stefan Stolt på gården i Hålafors. Kontakterna med Ukraina har inte upphört trots att det är längesedan som Stefan drev jordbruk i Khmelnitskij i västra delen av det krigsdrabbade landet.

För Christer Karlsson i Imnäs. Är grillat nu ett familjeföretag.  | Egentligen är det hustrun Lis förra jobb som gjorde att Grillat i Imnäs gick från att vara en hobby till att bli på allvar. Hon jobbade i hela Norrland, det blev över 6 000 mil om året i bil...


23 FEBRUARI 2022 JUNSELE (SGT) Grattis bygden, sagan om EDINS butik i Junsele fortsätter? En välkänd och omtyckt affär är Edins i Junsele, men när Gunnar Edin gick bort är framtiden oviss för butiken. “Är det slut med Edins?” undrar folk och stressfaktorn ökar för hans syster Christina att fatta beslut. Hos Edins finns allt man kan tänka sig av leksaker, kläder, husgeråd, allehanda praktiska ting för grillning, handskar och skor – allt från Kosta Boda till långkalsonger i bambu. Läs artikeln i www.stromsundsgratistidning.se 22 SEPTEMBER 2021 JUNSELE (SGT) I Eden utanför Junsele görs konst av fjällkornas mjölk. Det handlar inte om något spektakulärt konstprojekt utan här bedrivs mejeri med osttillverkning. – När jag arbetar med de olika kulturerna och mögel är det min målarfärg, säger Karin, som är ostmästaren i mejeriet. Edhe Gård är den enda i trakten som har satsat på fjällkor. Läs artikeln i www.stromsundsgratistidning.se

19 DECEMBER 2021 JUNSELE (SGT)
Blomsteraffären i Junsele ordnar det mesta - en berättelse om Laila Jakobsson
Ingenting är främmande för Laila, som nästa år har haft butiken på Köpmangatan i Junsele i femton år. Nu ensam blomsterhandlare inom ett stort geografiskt område sedan blomsterhandlarna i Backe och Ramsele försvunnit. Närmaste blomsterbutik i kommunen finns i Sollefteå.
Läs artikeln i www.stromsundsgratistidning.se
14 JULI 2018 JUNSELE
Cirkusdirektören Bronett satsar långsiktigt på Junsele djurpark: "Här finns en stor potential" Nu kan djurparksägaren Ulf Henriksson och cirkusdirektören Robert Bronett gå igång och satsa fullt ut på cirkusskolan, lekparken och den nya bondgården med alla smådjur för barn i Junsele. – Djurparken i Junsele har stor potential och de här satsningarna tror jag väldigt mycket på, säger Robert Bronett när vi träffar honom på djurparken. Nu är satsningen med Cirkusskola och nya Bondgården på Junsele djurpark i gång. Glada samarbetspartners är Ulf Henriksson och Robert Bronett. Läs artikeln i www.allehanda.se Text och Bild: Jonny Dahlgren

3 APRIL 2018 JUNSELE (SGT)
Jörgen Montan har gått den långa vägen för att till slut bli ägare till ICA Nära i Junsele.
Han blev i år nominerad till priset ”Årets handlare” i Sollefteå kommun och under en stjärnkväll helt nyligen fick han också ta emot det ärofyllda priset. Förra året kunde han och hans fru fira tioårsjubileum i Junsele.
Läs artikeln i www.stromsundsgratistidning.se
27 APRIL 2018 GÅRELEHÖJDEN (SGT)
Det blev åsnetrekking i Sverige efter att har jobbat i många år inom turism i Schweiz.
Regula Müller och hennes sambo bestämde sig för att flytta till Gårelehöjden mellan Ramsele och Junsele. Läs artikeln i www.stromsundsgratistidning.se

28 OKTOBER 2017 RÖÅN (SGT)
Två syskon bosatta i Junsele, driver verksamheten Röåns Möbler. – Pappa var först kompanjon med Hjalmar Eriksson som ägde affären och tog sedan själv över möbelaffären 1973. Jag gick i gymnasiet och tänkte läsa vidare, men så frågade pappa om jag inte kunde komma hem och jobba ett tag. Det blev 45 år, konstaterar Ingalill Rönnberg. Läs artikeln i www.stromsundsgratistidning.se
3 OKTOBER 2017 JUNSELE (SGT)
Trots annons om att Junsele Djurpark är till salu satsar ägaren Ulf Henriksson på att bygga nytt. Ett hägn för kängurur är på gång, och sju surikater kommer snart till parken. Det står inte stilla, allt för att gagna turistverksamheten på orten. Läs artikeln i www.stromsundsgratistidning.se

Kvarnå trädgård för Dagsutflykt, hantverk och unik handel i Junsele, lokalproducerat | Kvarnå trädgård har ett brett utbud av både produkter och tjänster | Vi har: Orangeri | Gårdsbutik | Växthuset | Trädgårdslandet | Produktionsträdgård | Besöksträdgård | Lilla växthuset & odlingstunneln | Plantförsäljning  | Café | Surdegsbageri | I vår gårdsbutik finns lokalproducerade produkter som vi själva förädlat från trädgårdens odlingar. Vi saftar, syltar och tillverkar produkter även av bär från skogarna runt Junsele. Bla. har vår blåbärsvinäger rönt mycket stort intresse och med den har vi vunnit flera priser.Vi är väldigt stolta över att vi nu även har ett riktigt bageri hos oss. Det ligger också i anslutning till gårdsbutiken och ägs och drivs av Inger Sahlin. Inger är utbildad bagare med många års erfarenhet och bakar fantastiskt goda bröd. Bröden bakas alltid av ekologiska mjöler och med surdeg. | Vi odlar många sorters tomater, chili, kryddor mm som vi erbjuder till försäljning under maj månad.Våra tomatplantor är mycket populära och i år har vi massor av nya sorter. | Vi har kryddplant och andra köksväxter till försäljning. Läs mer på!
Webbsida: https://www.kvarnatradgard.com/
Facebook
: https://www.facebook.com/kvarnatradgard
Instagram
: https://www.instagram.com/kvarnatradgard/

SOM 13-ÅRING TJUVLÅNADE HAN ofta sin systers systemkamera efter som han älskade fotografins möjlighet att fånga fina ögonblick av naturen. När han var 18 år köpte han egen utrustning och nu, 26 år gammal, lever han utan tvekan upp till titeln naturfotograf. Självlärd, som inom allt annat han sysslar med.

Anton är en riktig "Jönselpöjk", född och uppvuxen i Junsele och med en fortsatt stark kärlek till hembygden - här vill han bo kvar. Han var ett aktivt barn som idrottade mycket och gärna åkte skidor. En dag i slalombacken var då 12-årige Anton med i en olycka som allvarligt skadade hans ben, en händelse som utlöste en ännu tristare fortsättning...

Från och med augustinumret 2020 är det också Anton som driver Västranytt Annonsblad, ett ärofyllt uppdrag att ta över efter Mikael Wiklund som drivit det i många år.

- Det känns jättekul, jag är tacksam att han tror på mig och jag har redan planer på att varsamt uppdatera tidningen och göra den på mitt eget sätt. Läs mer här!

Jocke Smålänning, en institution i Sverige inom shooting. En ny bekantskap i Junsele som  etablerar och satsar stort i bygden. Här ett samlat material om honom och hans fru. (Skapat dec 2020!) Han satsar sex miljoner på mjölkgård i Junsele | En helt ny ladugård för mjölkproduktion i Norrlands inland för 6,1 miljoner kronor. Det är inte så vanligt numera. En som går mot strömmen och gör denna stora satsning är Ulf Gulin i Kvarnå strax utanför Junsele tätort.
Läs även här!

SNICKAR-DEA - Tusenkonstnären som snidade saker i en tid då kvinnligt företagande inte var vanligt. Läs om "Kockan i skogsarbetar-kojan"!

Vad är Posten av idag 2018!
Från brevbärarkontoret i Ramsele utgår det varje vardag post som ska ut till brevlådor i både i Västernorrland, Jämtland, två län och ett utdelningsområde som sträcker sig mellan Gulsele till Edsele, Backe och Rossön, Junsele och Ramsele centralorter och dessa ytterområden.

Han var skogarbetaren som hade ordets makt - och visste att använda den. Erik Bergvall, från takten Junsele skrev ett stort antal berättelse och kåserier i tidningar och tidskrifter. Några av dem samlades i en bok, som nu kommit i en efterlängtad nyutgåva.


Företagaren Emma Tarberg, reportage!

Småskaligt och naturligt på gårdsmejeri Edhe Gård i Junsele 2022Här! En binge tidningsartiklar från förr!

Ivar in Memorian. /Gillis

Junseleprofilen Dick Johansson fyllde 70 år 2015!


Eleonor Mattson delar minnen om kraftverksepoken, om! Hällby! - Byn som försvann!

Hemma, vad är hemma egentligen? Allehanda reportern Elin Holmberg ger sin definition och infallsvinkel, vem är din?


Har du hört talas om Rödluffarn och hans levnadshistoria?
Om inte kan du läsa om hans levnadsöde här

Till minne av:

Bygdens son Sven Östlund till minne!

Se ett mycket gammalt recept som kallas
Pepparnötter
Gårdfarihandlare Oscar Fredrik Holmberg

Doris Berglund Öfra
Läs samma sida på ISSUU: Doris Berglund Öfra

Anläggarhustrun och familjen!


Tomas Hellgren brinner för ungdomar!

Rose Marie Martinsson räcker till för många!


Lyssna på Bengt från Åsele och hans berättelse om flottning!

Getarpojken, nu var han gammal nog!


Ett äventyr vid kolmilan!

Bio-Nisse en legendarisk entreprenör besökte Gulsele på 50-talet!


Nybyggets "Pippi Långstrump"

Karl Tjernberg, föregångaren och entreprenören på Junsele djurpark!


Konsten att tillverka vitost, artikel om Rickard Sjödin, Mellansel!

Lapp - John


Hur tvättade man förr, hur man var hel och ren under sågverksepoken!

Hempularna fixar Volvo -47


Gunilla Snålla Hon som gjorde en älg tam och sedan red på den!

Artikel om Kullberg, älgvandring hos Irene Hägglund och Kjell Mähler!


InformationInger Henny Märta Sköld
1928.02.10 - 2022.01.01

Berättelsen om Björn-Johan (Från sidan raivi.se/)


Axel Engström (Gulsele) 20 april 1918 - 12 juli 2010

Till minne av Bertil Eriksson Gulsele 2 januari 1934 - 24 december 2021


Uno Jonsson in memorian

Anders Olof Berglund, Hömyra (Från smulanshemsida.se/)


Erik Gunnar Eriksson "Ett liv levt för andra!"

Timmerkojan, skogskojan från förr! - Ur Allehanda Nära


Grels Abrahamsson - Indienfararen

Att vara piga 1864


Olof Östlund, Nymyra

Klädtvätt utan tvättmaskin


Logdans

Hästen är fordonet


Att vara kocka

Ett människoöde - Rocksjöliden


Grusvägen, av LarsH, Vallen

Andliga minnen


Till minne av Rune Nilsson, Junsele, har avlidit året 2007 i en ålder av 78 år gammal.
Hans närmaste är makan Anna-Britt och barnen med familjer.

Ulla Ramne Annander ger
Kyrkan i Mo och Prästen Spå Herr Ola

Folkminnen från Länsmuseet: Spå herr Ola

En gammal "ekas" äventyr
- Från Bysjö hemsida -
Fäbodstinta 1930
- Från Östanbäcks hemsida -

Hör ljudupptagningar från flottare som berättar:
Intervju med Bengt
Hör ljudupptagningar från flottare:
Intervju 1 med Gustav Intervju 2 med Gustav Intervju 3 med Gustav Intervju 4 med Gustav

Hör ljudupptagningar från flottare:
Intervju med Johan, hör honom berätta hur de måste krypa genom flottarbröten efter att dynamit fästs på plats!
Hör ljudupptagningar från flottare:
Intervju 1 med Jöns Intervju 2 med Jöns Intervju 3 med Jöns


Gulsele hemsida. Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!