Street View Google Street View lanserades i Sverige 21 januari 2009

Se deras film då de passerar Gulsele! Se när de passerar Junsele! Här kan du utforska kartorna själv på den adress du önskar!
Funktion: Orientera dig i bilden LIVE, tryck långt bort på vägen så åker du 100 meter, eller sätt musen på bilden och håll där, därefter kan du förflytta dig. Pilen som är i vägens riktning, tryck på pilen så åker du framåt eller bakåt en kortare bit. Fungerar även om du vill kika rakt ut på sidan av vägen, du vill tex kika in på en stickväg!

Så här ser ett fordon ut som reser runt världen på vägar och i städer, det filmar "fotas" i 360 grader (även uppåt) som sedan redigeras automatiskt, tex görs nummerplåtar och människor suddiga och vissa partier görs så att zoomning ej går att göra!

Sedan maj 2007 finns "Google Street View" för många städer. Det ger möjlighet för användare att zooma ner till gatunivå och förflytta sig längs gator och se 360°-panoraman från olika platser.

I september 2005, efter orkanen Katrina, uppdaterades Google Maps med ett ytterligare lager med nytagna bilder av de skador som precis drabbat New Orleans.

21 januari 2009 lanserades Google Street View Sverige med gatubilder från bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Jönköping, Skellefteå, Haparanda, Umeå, Halmstad och Växjö.

Var finns Street View nu?
Utforska världskartan och se var Street View finns i dag. På varje platsmärke kan du välja att visa exempelpanoraman från alla storstäder.

Var kör våra fordon just nu?

Här visas några av de områden där våra bilar kör just nu. Vi försöker se till att informationen är riktig och aktuell, men på grund av faktorer utom vår kontroll (väder, stängda vägar m.m.) är det alltid möjligt att bilarna inte kör där eller att de kör i områden som inte visas. I så fall försöker vi uppdatera listan så snart som möjligt. Tänk även på att när listan innehåller en viss stad kan det omfatta mindre städer och orter inom köravstånd

 

"Google Street View" här ser du avslutade projekt! Det finns ständigt nya projekt som pågår som du får utforska!

Län

 

Kommun

Dalarnas Län   Avesta, Leksand, Malung-Sälen, Mora, Rättvik, Älvdalen
Gävleborgs Län   Gävle, Hofors, Hudiksvall, Nordanstig, Ockelbo, Söderhamn
Jönköpings Län   Habo, Jönköping, Mullsjö
Stockholms Län   Botkyrka, Nykvarn, Södertälje
Södermanlands Län   Flen, Gnesta, Nyköping, Strängnäs, Trosa
Uppsala Län   Enköping, Heby
Värmlands Län   Filipstad, Kil, Sunne, Torsby
Västernorrlands Län   Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Sollefteå, Sundsvall, Timrå
Västmanlands Län   Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Sala, Västerås
Västra Götalands Län   Ale, Alingsås, Falköping, Gullspång, Herrljunga, Lerum, Lilla Edet, Strömstad, Trollhättan, Töreboda, Ulricehamn
Örebro Län   Hällefors, Lindesberg, Nora, Örebro

Google Street View lanseras i Sverige
2010-01-21 11:58
Ta en promenad uppför Götgatsbacken i södra Stockholm, beundra domkyrkan i Uppsala eller hitta den lilla restaurangen på Gotland – Street View i Google Maps visar panoramabilder av miljöer och hjälper till att locka nya besökare till Sverige samtidigt som det är ett hjälpmedel för allmänheten och företag.

Stockholm, 21 januari, 2009 – Google lanserar idag Street View Sverige som visar ett stort antal städer i hela landet, från Smygehuk i söder till Kiruna i norr. Bland annat kan du förutom storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö också besöka Eskilstuna, Jönköping, Skellefteå, Haparanda, Umeå, Halmstad, Växjö med flera. Street View bilder finns också från både Gotland och Öland och från många genomfartsleder och större vägar mellan samhällen. Det gör det enklare för användare att skapa sig en visuell bild av av exempelvis längre vägsträckor och avfarter.

Street View lanserades för första gången i USA i maj 2007 och är idag en populär tjänst i hela världen. Den innehåller bland annat bilder från USA, Japan, Australien, Nya Zeeland, Frankrike, Spanien, Italien, Storbritannien och Nederländerna. Tjänsten finns också tillgänglig genom Google Earth och Google Maps for Mobile.

Inom de områden som finns representerade på Street View kan du se gatubilder genom att först zooma in så mycket det går i Google Maps och därefter dra den orange ”Pegman-ikonen”, som finns på vänster sida om kartan, till den blåmarkerade gata som du vill titta på. I Street View kan du ta en titt på restaurangen som du ska besöka, planera resor mellan olika platser i landet, hitta bra mötesplatser, få hjälp med geografiläxan eller bara utforska och lära känna din stad bättre.

När du hittat den stad du söker i Street View kan du besöka de olika stadsdelarna och följa gatorna framåt eller få en 360 graders panoramaöverblick. Både konsumenter och företag kan dra fördel av Street View genom att inkludera Google Maps på sin webbplats och exempelvis ge blivande hotellgäster möjlighet att se var hotellet de ska boka ligger.

Stina Honkamaa, Sverigechef på Google kommenterar:

"Stockholms Slott, Visbys ringmur och Öresundsbron är bara några av de ställen som människor nu kan besöka, oberoende av vädret, direkt från sina datorer. Street View har sedan lanseringen 2007 varit fantastiskt populärt bland användare i Europa och stora delar av världen och vi är glada över att Street View nu också finns i Sverige. Tjänsten gör det möjligt för användare att se gatubilder av städer och intressanta platser och få tag på användarvänliga vägbeskrivningar som de sedan kan skriva ut och enkelt ta med sig, eller ladda ned i mobilen. Google Maps och Google Earth har länge varit populära i Sverige och används idag som ett viktigt och informativt vardagsverktyg av myndigheter, företag och individer – Street View ger nu en helt ny dimension till tjänsterna."

Google värnar om privatpersoners integritet. Street View innehåller endast bilder som är synliga från allmänna gator och en banbrytande teknologi som suddar ut ansikten och registreringsskyltar på fordon används. Street View-användarna kan dessutom flagga bilder som de av någon anledning anser olämpliga genom att klicka på "Rapportera ett problem" –knappen.

Googles partners säger:

- Utländska resenärer kommer att få en annan känsla för Sverige nu när de kan resa genom många svenska städer direkt via vår interaktiva karta på visitsweden.com. Vi hoppas att det ska kunna locka ännu fler att besöka oss, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden.

- Vi är övertygade om att Google Street View ger  användaren ett mervärde då det möjliggör för dem att se våra hotell och dess omgivningar med hjälp av 360-gradersbilder.  Sökmotorer är det som används i störst utsträckning för att hitta hotell och därför är det positivt att man nu tydligt kan se hotellets läge och vad som finns i dess närhet. På Scandic strävar vi ständigt efter att utveckla vår digitala kommunikation för att tillmötesgå befintliga och potentiella kunders behov. Google Street View blir ett värdefullt tillskott i arbetet med att förverkliga denna ambition, berättar Jennie Skogsborn, Director of e-Commerce på Scandic.

- Ta en promenad i ditt drömområde, medan du sitter framför datorn. Se på kaféerna, följ rutten till den närmaste skolan och snabbköpet, se grannens hus eller kolla upp grannskapet. Man kan helt enkelt spara en massa tid och samtidigt bilda sig ett otroligt bra intryck av ett område med hjälp av Street View. Vi är superstolta över att vara en av de första i Sverige som använder funktionen på vår hemsida. Särskilt eftersom Google Earth och Google Maps var en inspirationskälla, då vi fick idéen till Boliga, säger Jonas Aradsson, grundare Boliga.

- Den här tjänsten är självklart bra också för oss med nedsatt rörelseförmåga, säger Maria Johansson, förbundsordförande i DHR.

Att leva med nedsatt rörelseförmåga är att ständigt utestängas på grund av för smala dörrar, trappsteg eller höga trottoarkanter. Att nu rent visuellt kunna se om man kan ta sig in på den restaurang som dagstidningen har tipsat om är naturligtvis en stor fördel jämfört med att stå på trottoaren och stirra på en otillgänglig entré medan färdtjänsten försvinner i fjärran.

- Och sedan är det inte bara dörrbredder och nivåskillnader som gör om jag kommer fram. Parkvägar med grus, kullersten etc är också hinder som jag får reda på via Google Street View – i förväg!

Mer information

För högupplösta bilder, rörliga bilder för TV-sändningar, fakta, sifferuppgifter och videofilmer, vänligen besök vår presshemsida för Google Maps Street View Sverige: https://sites.google.com/a/pressatgoogle.com/streetviewsweden/

Street View fakta 2010-01-21 11:58

  • Torrt väder med moln är det optimala vädret för att ta Street View-bilder. Det värsta vädret är regn, snö, dimma och hagel.
  • Street View använder sig av en banbrytande teknologi som känner av och därefter suddar ut ansikten som är igenkännliga. Den här teknologin användes först i maj 2008 när Manhattan filmades. Det är en ny teknik som ibland inte är helt perfekt och därmed händer det att ansikten på statyer såväl djur suddas ut!
  • Geografi, invånartäthet, väder och trafik är bara några av de logistiska frågor som kan påverka tiden det tar att fotografera ett utvalt område. Ibland kan det ta flera månader.
  • Street Views maskot kallas Pegman. Han kallas så för att han ser ut som en klädnypa (eng. peg). Han klär ibland upp sig under speciella högtider, t ex som häxa, snögubbe, hippie och cyklist.
  • Street View startade som ett 20%-projekt och den allra första prototypen togs fram av Larry Page. Han försökte samla in bilder med en camcorder från sin bil för att se om projektet var möjligt.
  • Street View används till väldigt många olika saker. En Google-anställd friade till exempel till sin flickvän via Street View.

Street View i siffror

5 - Antalet amerikanska städer som fanns tillgängliga när Street View först lanserades (San Francisco, New York, Las Vegas, Miami, och Denver).

100 - Antal stadsområden i världen där Street View finns tillgängligt.

12 - Det genomsnittliga antalet panoramaöverblickar en användare gör varje gång de använder Street View.

15 - Antal gånger per dag i genomsnitt som Street View-förarna måste klättra upp på bilens tak och tvätta rent kameralinserna, täcka över kamerorna när det regnar och kontrollera instrumenten – en del använder sig av små stegar för att göra det lättare.

28 - Antalet städer som nu finns tillgängliga på Street View Sverige (Stockholm, Göteborg, Malmö etc).

4 345  - Antal mil som kördes när Sverige fotograferades för Street View

Tiotals miljoner - Antal bilder som hittills tagits för Street View

Om Google:

Googles innovativa sökteknologi kopplar samman miljoner människor med information varje dag. Google, som grundades 1998 av Stanford-studenterna Larry Page och Sergey Brin, är idag en av de mest framstående webbverksamheterna på alla stora världsmarknader. Googles riktade annonseringsprogram ger företag av alla storlekar mätbara resultat, samtidigt som det förbättrar sökarens webb-upplevelse. Googles huvudkontor ligger i Silicon Valley och företaget har kontor i Nord- och Sydamerika, Europa och Asien. För ytterligare information var vänlig gå till: www.google.com

Om våra samarbetspartners:

VisitSweden är ett kommunikationsföretag med uppdrag att internationellt marknadsföra Sverige som resmål och att marknadsföra varumärket Sverige. Marknadsföringen utgår från en utvald målgrupp och VisitSweden har genom närvaro på 13 prioriterade utlandsmarknader kunskap om deras resepreferenser och kännedom om Sverige. VisitSweden ägs av svenska staten och svensk besöksnäring.

Scandic är en modern hotellkedja dit medvetna människor kommer för att få inspiration och ny energi. Med över 150 hotell och 30 000 rum är vi redan i dag en av de största hotelloperatörerna i Europa. Och vi fortsätter att växa – inom några år kommer det finnas över 200 Scandic att välja mellan. Välkommen till scandichotels.se.

Boliga.se är en bostadsportal där du kan söka bostäder till salu i Sverige och hitta prisinformation om dessa. Det som skiljer Boliga.se ifrån andra bostadssökningar, är först och främst information om hur länge bostäderna har varit till salu och om de har sänkts eller höjts i pris inom denna period. På Boliga.se hittar du också en mycket lättanvänd kartsökning där du kan söka i alla bostäderna direkt på en karta.

Bakom Boliga Sverige ligger Danmarks största oberoende bostadsportal Boliga.dk. Boliga.dk startades i januari 2007 och har sedan vuxit till 550.000 unika danska användare per månad. Boliga.se har 90.000-100.000 unika användare per månad.

Sedan 1923 har DHR - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder - arbetat för att människor med nedsatt rörelseförmåga skall ha likvärdiga förutsättningar att leva och fungera i det svenska samhället.
Under de snart 90 år som DHR har verkat, har kampen för en tillgänglig miljö och allmänna kommunikationer varit central - och tyvärr -  vår hårdast prioriterade fråga.

Gulsele hemsida. Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!