Byns logdanser

Byarna anordnade logdanser sommartid, så även Grundsjö trots avsaknad av landsväg. Vår loge fick ofta tjäna som danslokal efter att männen samlats och städat upp där. Golvets ojämnheter skulle justeras, det bestod av halva stockar som bilats till och låg lösa på golvåsarna. Ingången pryddes med nyhuggna björkar, så även spelmannens plats, en upp och nervänd kornbinge i logens ena hörn. Den musik som bjöds var oftast dragspel.

När kvällen kom strömmade folk till från närliggande byar, alla till fots. Det jag speciellt minns från mina barndomsår var de som kom från Flyn åtta kilometer bort. De kom ofta i stövlar eller kängor, vägen gick längs knaggliga stigar och spånglagda blöta myrar. När de kom fram till vår sommarstuga bytte de till dansskor. Om det varit blött i ris och kvistar längs vägen kunde flickorna komma in och ställa sig framför brasan i öppna spisen för att torka sina kjolar. Största antalet utombys kom nog från Svanabyn som var den största byn i grannskapet.

Dragspelsmusiken spelade upp och dansarnas höga röster blandades med karlarnas tjoanden. Ute på gården följde vi barn med spänning vad som hände. Vi såg hur karlarna började sina turer ut till sina gömda spritflaskor, oftast instuckna mellan stenarna under loggolvet. Det kunde hända att det blev bråk eller slagsmål mellan några överförfriskade karlar, men oftast förflöt kvällen utan några allvarliga intermezzon.

Vid en dans på Nilssons loge kom två gubbar från byn i gräl med varandra. Där ingrep Petters Lisa, byns starka kvinna som tog dem i kragen och förpassade dem i var sin rönnstol, så var det slut på den fajten. Om Lisa sades det att medan hennes man levde och de började gräla så kastade hon ut honom ur huset. Vad som var sanning vet jag inte men att hon var en kraftkvinna var väl helt klart.

De gånger det varit dans på vår loge såg vi barn till att alla tomma spritflaskor togs tillvara. De behövdes för sensommarens saftförvaring, då speciellt blåbärssaft för tillgången på dessa bär var mycket god i byns närhet.

Efter att byn fått landsväg kunde danskvällarna utökas med div stånd för servering, lotterier, luftgevärsskytte, pilkastning och annat plock.

Klipp från http://xdeb.org/wiki/Ragnvald/GrunsjoBerattelser

Besökare i Grundsjö kan köpa boken av Bertil Jonsson för 250 kr. Den finns även att köpa i Hoting hos min syster Naima Ivarsson på Rossövägen 19. (mitt emot gamla Yrkesskolan). Boken kan beställas av Ragnvald Jonsson till ett pris av 300 kr inkl frakt. (alla priser är inklusive moms)

Skriv till Ragnvald Jonsson [ragnvald at mac dot com].