Aktuellt för Junsele och regionen Västra Ångermanland! Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!


Nominering av Mitt Media till Stora Journalistpriset 2014


Jonna Jinton öppnar konstgalleri!


Skrämmande vindkraftsexploatering tar död på bygden!


GIF Sundsvall åter i finrummet - När Norrlandsfönstret öppnades igen!


När rocken kom till Sveg!


Världens Barn fick 10 000:- för premiärturen av Norberg


Den nya generationens vindkraftverk är nu över 200 meter höga, vindkraftsivrarna måtte jubla!!!


Skolbarn skriver sommardikter i Västra Nytt!


ICA Nära Junsele erbjuder...


En stolt Junselebo är med och ger liv åt den Ukrainska landsbygden!
Ungefär 100 dagar om året tillbringar Stefan Stolt på plats i Ukraina. Här lutar han sig dock mot ett äkta Junselehus.
För sex år sedan satte Junselebon Stefan Stolt plogen i Ukrainas vanskötta jord. I dag brukar han 3000 hektar mark med 18 fast anställda.
– En fantastisk resa, summerar han...
Läs mer på allehanda.se


Den 47-årige kvinnan som försvann i Omsjöområdet utanför Junsele hittades under fredagseftermiddagen vid gott mod.
Petter Norlin och Christoffer Hallgren under sökarbetet. Kvinnan hittades under fredagen.
Läs artikel i allehanda.se från 130830


Nu har Gillis tänkt till, läs och ta dig en funderare om du vill stötta Junsele IF på det sätt Gillis beskriver?!


En (1) Junselebo på pallen då de 12 klasserna alpina i Hamptjärnstrofen avgjordes!


Väst från Junsele i Textilarkivet!
Ulrika Bos Kerttu och Eva Carlborg visar ett bottentäcke i fårskinn och ull.
En 150 år gammal väst från Junsele är förlagan på textilarkivet när nya textilier för offentlig miljö tas fram! Läs hela artikeln i allehanda.se


Dessa har sökt jobbet som ny kommunchef i Sollefteå kommun efter Bengt-Åke Biller som går i pension, vem tror du är bäst för oss i Västra: Alf Hellström (Huddinge), Amanda Farhadian (Göteborg), Anders Johansson (Uppsala), Anders Söderlind (Timrå), Anders Bosenius (Bollstabruk), Anette Strömblad (Malmö), Anna-Sara Dahlberg (Umeå), Ann-Marie Karlsson (Sollefteå), Bengt-Åke Sundelin (Sollefteå), Daniel Karlström (Enköping), Erik Hedlund (Härnösand), Eugenia Eriksson (Motala), Gabrielle Gjerswold (Stockholm), Hans Hansson (Stjärnsund), Jan Lötberg (Bollstabruk), Jonas Norén (Sollefteå), Leif Nilsson (Åhus), Leon Jens Axel Arlebrand (Solna), Magdalena Söderlind (Uppsala), Mikael Borg (Göteborg), Per Karlsson (Sollefteå), Pernilla Bergman (Sollefteå), Per-Olof Kroon (Täby), Peter Johnsson (Falun), Pontus Tallberg (Kristianstad), Roger Bostedt (Sollefteå), Sam Stenström (Bandhagen), Ulf Hansson (Gällivare), Örjan Abrahamsson (Sollefteå), Kjell Johansson (Hofors), Kent Parling (Stockholm), Jonny Högberg (Arvidsjaur). Från artikeln i allehanda.se


Stort intresse för årets företagsgala - Stjärnkväll!
Lasse Sjöberg, Kjell Solnes, Elisabeth Grundström, Thomas Östlund, Marita Rundén och Anita Oremo sitter med i juryn. Saknades vid mötet gjorde Christer Karlsson, Jennifer Nyhlén och Boo Hedström.
Intresset för Företagsgalan i Sollefteå kommun ser ut att öka. Inför årets upplaga, Stjärnkväll som den heter, har juryn fått in 120 förslag till nomineringar. (Där Mikael Viklund fick ett av priserna 2012) Läs mer i allehanda.se


Remslespelen är distriktets äldsta skidtävling

Remslespelen i Sollefteå – behåller ställningen som den största skidtävlingen för ungdomar också. När tävlingen genomfördes för 64:e året i följd hade de ett startfält med över 250 skidentusiaster på startlinjen. Läs artikel och se fina bilder på allehanda.se


Är det här något för Vilda Västra? Hoppas inte det!
Men nu kan olagliga vapen lämnas in under en period i vår! En Tillfällig vapenamnesti har av regering utfärdats! Så passa på att lämna in ett sådant vapen då - då ingen frågar varifrån det kommer, på köpet får vi då ett bättre och säkrare land! Se artikel i allehanda.se

(Notera: Amnestin innebär att den som innehar skjutvapen eller ammunition utan att ha rätt till det inte ska dömas till ansvar för innehavet om han eller hon frivilligt lämnar in egendomen till polisen under perioden mars-maj 2013. Den som på så sätt lämnar in egendomen under denna period har rätt att vara anonym och polisen får inte göra några efterforskningar i fråga om innehavet.)


Den riksomfattande vargjakten stoppas!
Kammarrätten stoppar vargjakten.
Artikel om detta på allehanda.se


Veteran tävling på snöskoter!

Burkacupen, cross 2013, årets deltävling i Junsele lördagen den 16/2 kl. 10.00 på folkracebanan i Bölen! Information ring Junsele Skoterklubb, David 070-316 12 24 Anmäl dig online!


Heta möten väntar i fotbollstrean till sommaren!
Det är serieseger som gäller för Junsele IF och fotbollens starke man i byn, Tomas Hellgren, tror att de har goda möjligheter att gå hela vägen.
Junsele och Höga Kusten Fotboll har en del gemensamt.
De är i samma serie och spetsar laguppställningen med spelare från Moldavien. – Utan dem har vi inte haft ett seniorlag i Junsele, säger klubbens fotbollsfantast Tomas Hellgren.
Läs vidare i allehanda.se


Ingen nedläggning av högstadiet i Ramsele!
Jessica Tjärnberg, Johanna Rundén och Åsa Sjödin vill se en utveckling av landsbygden i stället för en avveckling.
Glädjande att det gick så snabbt men vi är glada över resultatet. Läs reportage i allehanda.se

Läs insändare i allehanda.se av JT Lindh där denne säger: Grattis Sollefteå! Detta var ett steg i rätt riktning, när kommer nästa?


Läs "Ordet fritt och Debatt" i allehanda.se:
I Västra utvecklas företagen. Man satsar pengar, tid och resurser på att skapa en framtid! - Medan Sollefteå Kommun jobbar med avveckling av samma region! Här höjer Edsele S-föreing rösten i en kraftfull protest! Läs insändaren i allehanda.se


Dagens vargjakt över - honan hittades inte!
Jakten på Vargen fortsätter
I fredags sköts hanen, men honan håller sig fortsatt gömd. Under lördagen avslutades dagens jakt utan framgång. Ur allehanda.se

På sidan svt.se står: Det blev ingen lyckad jaktdag för de 10-tal personer som är inblandad i skyddsjakten på varghonan i Junseleskogarna. Stark kyla och för mycket renar i området gjorde jakten svår. Där nedanstående film oxå finns!


► Beslut: Skyddsjakt på varg!

► Skyddsjakten inledd! - En varg har nu skjutits!
Skyddsjakt på vargparet utanför Junsele har beviljats och hanen sköts på fredagen.
► Vargjakten fortsätter på lördagen!


TV: Jurist om vargkonflikten!
Jenny Wik-Karlsson, jurist vid Svenska sameförbundet berättar om vargkonflikten i Junsele. "Skyddsjakt är den enda lösningen". Se inslaget i allehanda.se

Miljöministern deltog i vargmöte!
Vargparet som bildat revir i Junsele har skapat stor debatt. Nu har samebyarna lämnat in en tredje ansökan om skyddsjakt. "Arbetet med genetisk förstärkning av vår svenska vargstam måste ske i samarbete med berörda samebyar. Så har det inte varit i det här fallet, och inom EU finns ingen förståelse för svårigheterna att bedriva renskötsel där det finns varg", säger Jenny Wik-Karlsson, jurist på Svenska samernas riksförbund (SSR).
På onsdagen deltog miljöminister Lena Ek i ett möte tillsammans med de samebyar som påverkas av vargparet i Junsele. Läs mer i allehanda.se


Förstfödd 2013! Han blev först i Junsele, först i Sollefteå kommun och även först i länet - Den nyfödde Lucas är en Junselebo!

Lucas blev årets förstfödda i länet, klockan 01.09 på nyårsdagen föddes årets första bebis i länet på Sollefteå sjukhus. Lucas Persson mötte världen 50 centimeter lång och 3690 gram tung. Läs om händelsen i allehanda.se


SPORTKRÖNIKAN 2012
Jubel i Junsele efter att laget vunnit seriefinalen mot Friska Viljor och säkrat seriesegern i division 3. Men bara några veckor senare tog klubben beslutet att inte gå upp i division 2 av flera olika skäl. Ett beslut som upprört många, men som undertecknad tycker var rätt utifrån förutsättningarna.
Allehanda.se ägnar då han skriver SPORTKRÖNIKA 2012 till att då avhandla och belysa Junsele IF som fenomen!
Läs Johnny Dahlgrens årskrönika i dess helhet här på allehanda.se!


Junseles lilla och stora "Bärkspaddä" gick i år till...
Pratade med Barbro Näsström Pallin via telefon om vem som fick årets "Bärkspaddä" 2012. Fjolårets vinnare Lars-Gunnar Ljungqvist förde stafettpinnen vidare genom att från juryn ge Lilla Barkspaden till Janne Barck på Junsele Maskin och Mek.

Stora "Bärkspaddä" 2012 gick välförtjänt till Junseles allt i allo Stig Palmen!
Stig Palmén
Grattis säger vi från Gulsele Byalag!


I ett halvt sekel har de underhållit i Junsele!
Trots en nyopererad höft blir det ändå några jullåtar för Hans-Olov Bergman på gitarr. Gösta Markusson vilar på sitt dragspel.
I femtio år har Gösta Markusson och Hans-Olov Bergman bjudit på julmusik i Junsele... Läs mer i allehanda.se


Junselevargarna uppspårade!
Nu är Junselevargarna lokaliserade igen. Länsstyrelsens rovdjursspårare återfann på annandagen vargarna i det nordöstra området av Junselereviret... Se artikel i allehanda.se

Rovdjurskonsulent Gunnar Ledström på länsstyrelsen kan konstatera att vargparet i Junsele uppspårats igen efter att ha varit försvunnet i omgångar.


Vargar väcker känslor... Se ett 3 min 8 sek långt inslag. Varg har inte föryngrat sig i norra Ångermanland i modern tid men nu står människorna i Junseletrakten inför en vargetablering av mycket speciell... Se inslag på SVT-play!
Vargar väcker känslor


Brolle och Pontare ger extrakonsert i Junsele!

Brolle och Roger Pontare är uppenbarligen en populär kombination. Så populär att julkonserten i Junsele den 29 december nu är slutsåld.
– Jag har faktiskt lyckats fixa en extrakväll. Det blir ytterligare en konsert kvällen före, den 28:e, berättar arrangören Ulf Henriksson från Junsele djurpark... Läs mer i allehanda.se - Biljetter till konserten finns att köpa hos Spel & Gotta i Junsele samt Widengrens i Sollefteå.


Kvinnlig bilist satt fast i sin bil i 18 timmar!
Singelolyckan inträffade mellan Hemtorp och Tjärn vid Solberg.
Räddningstjänst och polis kallades på torsdagen till Solberg där en förare suttit fast i en bil sedan onsdagseftermiddagen. Se vidare i allehanda.se


12 12 05 Snöbrist stoppar skidpremiären i Ångermanland!
Stig Palmén
I det vanligtvis snösäkra Junsele i västra Ångermanland är det snöbrist och arrangören Junsele IF tvingades att ställa in tävlingarna Kebbesprinten och Kebbestafetten... Se artikel i allehanda.se


Tandläkarfrågan i Junsele!
Landstinget satsar 3 miljoner på att lösa tandläkarbristen i Junsele utan att lyckas! Se artikel i allehanda.se

(Redaktören för Gulsele portalen undrar: Har ni i Junsele annonserat ut lokalerna till en privat tandläkare, i vår by driver sedan några år en Uppsala tandläkare tandvård i de tomma lokaler som var komplett utrustade!)


Jacke Sjödin fyllde Faxen i Ramsele!
Denna kväll så behövde man egentligen inge kaffe för att hålla sig vaken
Kärt barn har ofta många namn sägs det, denna grabb har 22 stycken, närmare bestämt allt ifrån Daniel till Jycke... Läs artikel i allehanda.se


12 12 03 Polisens varning: "Öppna inte!"
Maria Näslund, polisens förundersökningsledare varnar för dörrknackare som uppger att de är döva och vill sälja saker.
Just nu varnar polisen Västernorrlänningarna att de ska vara på din vakt. Det rör sig om försäljare som knackar dörr och uppger att de är döva. Läs med på allehanda.se


12 11 28 Hetsig vargdebatt i Junsele!
Junselevargarnas vara eller icke vara debatterades hetsigt och flitigt på ett informationsmöte på onsdagskvällen... Se artikel i allehanda.se


Trettio år efter ockupationen
Birgitta Hansson, taleskvinna och frontfigur på Eiser, visar upp alla namnunderskrifter till stöd för ockupationen.
Birgitta Hansson, taleskvinna och frontfigur på Eiser, visar upp alla namnunderskrifter till stöd för ockupationen. | Bild: Stefan Sundkvist

Det har gått 30 år sedan sömmerskorna vid Eisers textilfabrik i Sollefteå avbröt ockupationen av sin egen arbetsplats. Då hade aktionen pågått under åtta månader.
Det var den 30 juni 1981. Det hade surrat av rykten inne på fabriksgolvet. Det talades om att några skulle stanna kvar efter jobbet och ockupera fabriken.
De 68 sömmerskorna på den statsägda fabriken vägrade finna sig i beslutet att fabriken omedelbart skulle läggas ned och att verksamheten skulle flyttas till Finland.
Under åtta månader höll Eiser-sömmerskorna ut...

Läs artikeln i allehanda.se

Se ett bild och ljudspel som är ett tidsdokument över kvinnors fackliga kamp i Sverige!


Nej till vindkraft i Junsele

Artikel av JÖRGEN SUNDIN 0620-25792
Väktaren Vind AB vill bygga 22 vindkraftverk vid Kärmsjö utanför Betarsjön i Junsele. Men samhällsbyggnadsnämnden i Sollefteå säger nej till planerna... Läs artikeln i allehanda.se


Lite om fotbollen och Junsele!

Det finns säkert många som har kommentarer kring det beslut man fattat om nästa säsong för fotbollen i Junsele. Vilket man än gjort så hade samma personer berättat om hur galet det blev, men jag tycker det är ett bevis på mod och styrka när man bestämt sig för att stanna i div. 3 i alla fall ytterligare en säsong. Och det kan nog bli en bra serie med inte mindre än sex Ångermanlandslag, däribland prestigemöten med Giffarna, riktigt kul eller hur?

Jag tror inte heller att man på länge haft en så stark fotbollsstyrelse som till den här säsongen Vad sägs om följande:  Ordförande Assar Kallin, sekreterare Örjan Gradin, ledamöter Börje Norberg, Roland Wedin, Dick Johansson, Thomas Hellgren och adjungderade Sasse Strömberg och K-A Liden. Man skulle kunna haft en så´n där speakerröst och applåderar mellan varje namn men det fick jag göra själv här hemma när jag hörde namnen.

Man kommer också att ha en del nya grepp för att få in pengar till fotbollen. Alla ska få chansen att skänka en krona om dagen till verksamheten. Hur det ska gå till kommer vi att informera här på sidan inom kort. Så håll ögonen öppna.

Gillis


Brolle och Pontare spelar i Junsele i mellandagarna!
Snart kommer julkonserterna att avlösa varandra. I Junsele väntar man lite längre. Där blir det konsert i mellandagarna. På scenen kommer Brolle och Pontare att stå. Ulf Henriksson säger: "Jag känner dem båda två och har bett dem göra något tillsammans" Ulf, djurparkschef och musikarrangör i Junsele.
Läs vidare i allehanda.se


Dags att nominera och rösta på årets Junselebo "Bärkspaddä 2012" ska utses! Här kampanjar vi för Lars-Eric Forsén som driver portalen Junselebyar.se Motivering: "Han har realiserat en bra möjlighet på ett samlat ställe och med denna skapat en stor kontaktyta och god reklam för byalg, föreningar och privatpersoner i glesbygd - så att publiken inte bara är Västra utan nu är hela Sverige och hela världen!
VN%2BJunsele%2Bbarkspadda%2B2012%2Bnr%2B19.jpg (706×493)

Fyll i en talong och posta, skriv din motivering!
Posta ditt svar till adress ovan eller till e-post: turistbyran@junsele.nu

Eller fyll i denna blankett!


Publicerad 16 november 2012 i Allehanda.se Där står detta att läsa: Junsele tackar nej till spel i fotbollens div. 2 utifrån en för liten organisation och att det krävs en större ekonomi än vad Junsele har, så det blir div. 3 nästa år igen! Bra beslut tror Gulsele!
I början av oktober firades det på Mon i Junsele efter att klubben vunnit division 3. Men det blir inget spel i tvåan. Junsele har gjort bedömningen att har varken ekonomi eller den organisation som krävs för spel i division 2.


12 11 08 Jive ersätter Wizex! I går skrev Allehanda Nöje om dansbandet Wizex, som var bokad för en spelning på Forum i Junsele under fredagskvällen. Tyvärr har Wizex blivit tvungen att ställa in spelningen på grund av sjukdom.


Vandra i Junsele - Kyrkvägen Eden-Mo

Användes som kyrkväg från medeltiden, tills den gamla sockenstugan i Mo revs 1885-vägen ansluter vid "kyrkrena" i Edens gamla kulturmärkta by, till kyrkvägen som kommer från Kläppsjö. den går över åkrarna i Eden, över bron vid ån Uman och går sedan utefter Ångermanälvens nipor över Bräntlandet till Mo. Uppmärkt vandringsled ca 6,5 km För mer info och bokning : 070-6986062, info@wildwestadventure.se eller Junsele turistbyrå 0621-10155

Telefon: 070-69 86 062

Från sidan: Solleftea.se/uppleva_gora/fritidsaktiviteter


Vandra i Junsele - Mo-Fransåsen-Ådals Liden

Ridvägen har genom århundraden använts som färdväg upp till Lappmarken och den omnämns som "vägen till fiells". Fransåsen är ett nybygge från 1770-talet. Ett gammalt "viloställe" efter vägen, där det förr fanns bl.a. ett gästgiveri. Idag finns här raststugor och vindskydd. På 1840-talet upphörde ridvägen som färdväg, ny landsväg anlades då efter Ångermanälven. Uppmärkt vandringsled Mo-Fransåsen ca 19km.

För mer information och bokning: Wild West Adventure tel:070-6986062, info@wildwestadventure.se eller Junsele turistbyrå 0621-10155.
Telefon: 070-69 86 062, 0621-1015

Från sidan: Solleftea.se/uppleva_gora/fritidsaktiviteter


Tre personer döms till fängelse efter rånet mot bensinstationen i Ramsele.
12-10-17 De två mackrånarna i Ramsele i september har dömts till ett år och åtta månaders fängelse vardera... Läs artikeln i allehanda.se


12-10-16 Nya problem för den aktuella vargen!
Samebyarna som flyttar ner sina renar från fjället inom kort vill ha bort vargarna från detta område innan dess. - Vi för en dialog med samebyarna och diskuterar med Naturvårdsverket för att hitta en lösning på problemet, säger Ledström.
Läs artikeln i allehanda.se


Den genetiskt viktiga vargen är tillbaka!
"Helikopter-vargen" är tillbaka i Västernorrland, i västra delarna av Ångermanland. Det finns även tecken på vargförekomster i södra Medelpad.
Den i Svensk media belysta vargen som för miljoner har flyttats flera gånger på grund av sina genetiskt viktiga anlag är tillbaka i Västernorrland och spillning av den har hittats i Junsele! Läs hela artikeln i allehanda.se


"När det inte regnade var det bra med folk, men annars har det gått lite trögt", säger djurparksägaren Ulf Henriksson om sommaren 2012.
Allehanda.se skriver | 12 oktober, 2012 | Färre besökare på Junsele djurpark! Det blev inga rekord i antalet besökare på Junsele djurpark i sommar – men ägaren Ulf Henriksson är ändå nöjd. – Det beror nog på vädret att det var mindre folk i år, säger han... Läs vidare på allehanda.se

Till Svensk Jakts startsidaSkriver

Björnhundtester räddar Junsele djurpark!
10 oktober, 2012 | Gå till Svensk Jakt här...
Junsele djurpark har haft en miserabel besökssommar. 42.000 besökare kom till parken ifjol, i år kom bara drygt 30.000. Men inkomstbortfallet täcks till stor del upp tack vare björnhundtesterna i parken, som blir allt fler.
– Hittills i år har vi haft 350 hundar som testats. Med detta följer också stuguthyrning och i en del fall stannar hundägaren och hans familj ett extra dygn, säger djurparksägare Ulf Henrikson till SR Västernorrland.

Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!