Tryck på respektive namn för att lyssna på semesterpratare 2022 - allt kommer från Ö-viks Närradio!
Samt sommarprat av Johan Jinton
(2020) från Grundtjärn längst ner!

SEMESTERPRATARE 2022

MATTIAS BYLUND

Man känner igen mig från Bingolotto, där jag sitter bakom pianot. Hur går det till ”bakom kulisserna” på Bingolotto – och vad gör jag de andra dagarna i veckan? I mitt sommarprat berättar jag om hur det kommer sig att jag fått en Grammy för Taylor Swifts ”1989” och även spelat in musik till artister som t.ex The Weekend, Pink och Justin Timberlake.

LINUS ULLMARK

Linus Ullmark, 29 år, jobbar som proffsmålvakt i NHL-laget Boston Bruins (tidigare i Buffalo Sabres). Jag är uppvuxen längs med Ångermanälven i den lilla sågverksbyn Lugnvik. Flyttade upp till Ö-vik när jag var 16 och har slagit rot i Järved under sommarhalvåret och resterande tid på andra sidan “pölen” i USA. Häng med när jag delar med mig av mina livserfarenheter, dalar och toppar, saker som händer bakom kulisserna och även många sanningar ifrån mitt hjärta.

INGMAR ANDERSSON

Vi gör ständiga val i livet – Ibland är de stora och livsavgörande. Hur vet vi att vi väljer rätt? Jag har jobbat som studie- och yrkesvägledare i 30 år på Komvux och har funderat mycket över frågorna: Hur gör jag? Finns det några metoder? Några knep? Eller är det bara slumpen? Du kan gratis ladda hem min bok på anderssoningmar.wordpress.com  

IRENE VESTMAN

Konstnär, skulptör med rötter i Västernorrland, uppvuxen på Köpmanholmen och Ulvön. Numera verksam i Stockholm. Min väg och mina möten med natur, människor och rum som delvis format mitt konstnärskap. Har under många år arbetat med ett eget alfabet. Delarna är grunden till relieferna och skulpturerna. När jag nu förärats uppdraget att gestalta en ny tunnelbanestation

INGVAR NÄSLUND

 

Från Övik till Srinagar – mitt liv som journalist. Om mötet med Muhammed Ali i en ödslig kulvert. Eller när fransmän tror jag är Björn Dählie. Livet som journalist tar de mest oväntade vändningar. Mitt semesterprat handlar om speciella och udda upplevelser och vägen från Övik till platser jorden över.

JENNY NILSSON

När och hur föds en dröm, vad är det som får den att fästa? Vad ger den näring och får en att inte ge upp? Jag ska prata om min väg från att som 8-åring börja i barnteatergrupp på Thuleteatern till att, många år senare, bli utbildad skådespelare och få ha min dröm som yrke. Det handlar också om att vara på rätt plats men ändå alltid längta lite hem.

ANITA EDLUND

Alla kan någonting om man bara vill. Jag har arbetat många år inom arbetsmarknaden där företag behöver personal och arbetstagare arbete. Livet har präglats av idrott och människors utveckling och flera viktiga styrelseuppdrag. Men det gäller även att få ett liv som ger mervärde och kärlek. Vad händer när man får veta att man har flera hjärntumörer?  Jag kommer att dela sorg, glädje, erfarenheter i vardagen, från resor och möten med olika människor.

SEMESTERPRATARE 2022

CAROLINA SONDELL

Jag berättar om varför jag har valt en livsstil som politiker. Jag är civilingenjör i maskinteknik och har trivts de 18 år jag arbetat på Scania, Bosch och BAE. Jag berättar om min personliga resa och reflekterar om skillnader mellan arbetsliv och att vara förtroendevald. Jag berättar om hur vi tillsammans bör bygga Örnsköldsvik.

MIKAELA ODEMYR

Även köttbullar kan döda låter kanske konstigt men har man allergi mot mat så kan i värsta fall en reaktion leda till döden. Jag tänkte berätta om vår familjs resa från diagnos till ett fungerade liv trots incidenter som inträffat under barnens uppväxt. Vi har brottats med en rad sjukdomar under uppväxten men alltid försökt göra det bästa av situationen och se positivt på livet.

KATARINA AXENSTRÖM-KVICK

Som ”tillbakaflyttare” för drygt 7 år sedan tänker jag berätta om diverse reflektioner om Övik. Jag utbildade mig på GIH samt i NO och Hållbar utveckling. Som lärare i drygt 35 år så lockades jag bl.a. för Öviks ambition att bli Sveriges bästa skolkommun. Mina Övikserfarenheter, som varit både positiva och mindre positiva blandas med musik.

ANNIKA WICKIHALDER

Mitt namn är Annika Wickihalder. Mest troligt att ni känner igen mig ifrån idol, men det kanske inte är en skräll att jag är mer än så. I mitt semesterprat berättar jag lite om erfarenheter kring kroppshets, hur tankar dominerat över vad jag väljer att göra. Men även om önskan att vara tillfreds med sig själv och att få leva ett liv levande.

STELLAN BÄCKLUND

 

Stellan, 77 år från Bjästa, född i Gargbro i Sorsele kommun, växte upp i gruvsamhället Kristineberg. Sommarjobben vid gruvorna inom Rävlidenfältet och mötena med alla gruvpraktikanter från när och fjärran väckte mitt internationella intresse. Det internationella arbetet startade med studieresan för lärare till Ghana 1975. Sedan följde olika internationella uppdrag, biståndsarbete, liksom FN-föreningen i Övik som jag kommer att berätta om i mitt sommarprat.

Eventuella kommentarer läggs in under Semesterpratare 2022

KENT-ÅKE ENSTRÖM

Dockstabo (ursprungligen från Kroksta) i snart 38 år. Lever med Monika sedan 48 år tillbaka. Vi har två pojkar (inte n’Kjell-Axel och n’Bakaxel, utan Ola och Linus) som lever sina liv i Uppsala och Stockholm. Mitt semesterprat är en mix av mitt BUP-jobb, tankar om barns tidiga utveckling, min oro för klimatet, mitt Dockstaliv och mitt Krokstaliv, som gav mig grunden för livet och musiken.

LENA EDBLOM

lena Edblom, född i Husum och har bott inom kommunen under större delen av mitt liv. Jag berättar om uppväxten hos morföräldrarna och hur det kom sig att jag blev arkeolog. Gene fornby ligger mig varmt om hjärtat och jag berättar om utmaningen att leda verksamheten under de tio första åren. Trots hälsoproblem skrev jag avhandling om långhuset och samma år som jag fyllde 70 startade jag företaget Guide Höga kusten.

SEMESTERPRATARE 2022

ANNICKA LANGA

När jag växte upp åkte jag konståkning och gick på disco på Gnistan. Allt var väldigt vanligt tills jag halkade på ett bananskal och landade i Johannesburg. Året var 1991. Nelson Mandela hade just blivit frigiven och förändringarnas vindar blåste och ven. Jag blev kvar och gifte mig med en politisk fånge. Vi skaffade barn, hund och trädgård, i den ordningen. Programmet handlar om det här – och om hur brev spelat en särskild roll i mitt liv

PIA BERGGREN

Kanske glädje är min superkraft. Jag är den där rödhåriga tjejen som badat på en massa ställen, som ser hjärtan överallt och nu sover ute i hängmatta också. Hon som sålt jeans i 100 år och idag jobbar på det där coworkingkontoret i ÖA-huset. Jag föddes med ett stort hjärta, en kreativ hjärna och en leende mun. Jag har makten att göra en annan människa glad. Då ska jag baske mig använda den superkraften.

MARITA FRANZÉN

För tio år sedan hade jag levt färdigt. DÅ vände livet:
Jag är en f d utlandssvenska som körde vilse i tillvaron, tillika en Pippi som, mitt i livet, mötte min egen herr Nilsson. Med honom kom ny riktning, och mitt prat handlar om “vägen tillbaka” – hem till Anundsjö, till livsvilja, till bättre tider – och om att idag leva ett liv som är fattigt på hälsa, men rikt ändå. Häng med på en snabbtur längs Bättringsvägen!

CARINA PULPUR

Jag är 67 år, född och delvis uppvuxen i Borgafjäll. Bor nu i Bjästa tillsammans med min sambo Tomas, 3 hundar och 3 katter. Mitt program kommer att handla om min väg tillbaka till mina samiska rötter, rötter som jag både medvetet och omedvetet trängt undan men som jag äntligen börjat att återta. Det är en väg som är kantad med både glädje och sorg. Min resa, min musik. Nu åker jag!

ANDERS LUNDQVIST

Var vi växer upp spelar roll för vad vi kommer att göra. Jag växte upp i Örnsköldsvik där backhoppningen var stor under 50-talet. Redan då var jag en liten äventyrare. En gång när jag försvunnit fann pappa min trehjuling bredvid en av kranarna i hamnen. Mig hittade han uppe i kranen, inte i vattnet, tack och lov. Dessa två ingredienser kanske gjorde mig till backhoppare. Mitt program kommer handla om mig och utvecklingen av backhoppningen under den tid jag var aktiv

ANN-MARIE WESTERLUND

Om livet är de dagar man minns och man har glömt dagarna. Är livet slut då? I mitt arbete som demenssköterska/länssamordnare ger jag stöd till drabbade och utvecklar demensområdet. Jag är också med i en ideell förening där vi sprider information om stöd till unga anhöriga. Mitt semesterprat ska om allt handla detta. Förhoppningsvis kan du som är drabbad få lite råd på vägen och kanske också ett och annat skratt.

BERT-OLA MÅNSSON

Bert-Ola Månsson, tidigare kallad “Bojan” och sedan mest bara B-O. Född 1965, uppväxt i en liten by som heter Backe. Fotbollsvärvad till Öviks 1989. Gift med Elisabeth, villa i Själevad, utflugna barn. “Nörd” som jobbat med travsport i drygt 30 år. Nu åter som sportchef på Solänget. Jag pratar om hur travet startade i början av 1900-talet och utvecklingen fram tills idag. Personliga minnen, bland annat om favorithästen Säterbest.

 

 

En pratare är från 2020

JOHAN JINTON

Jag är uppvuxen i Järved, men bor nu i den lilla byn Grundtjärn i Örnsköldsviks ödsligaste utkanter. Jag ska berätta om min resa från stad till land och vilka förändringar det medförde för mig. Jag ska också dela med mig av en del tankar och funderingar och hur dessa under denna resa öppnade vägen till mitt hjärtas innersta längtan.