Gulsele jobbade intensivt dag och natt sedan det blev känt att SCA och Norska Statkraft ämnar ödelägga Röån. Vårt kraftfulla arbete för Röåns räddande finner ni här i vårt sammandrag:

NYTT=Äntligen vann förståndet över girigheten! Röån är Räddad! Stort grattis till Röåborna och hela Västra Ångermanland! Här finns beslutet att läsa! =Här kan du se en film på hur glada de är i Röån! =Se inslag från SVT på glada Röåbor från den 28 maj. =Tidningen Ångermanland beskriver Röåns Räddande som en triumf för opinionsbildning och motståndskamp, läs artikel i TÅ!

NYTT=Röån är räddad, namninsamlingen nådde den 30/5 910 st personer. Protestvågen rullade över vårt land och makthavarna i storbolagen förstod till slut var Röåns vattenlinje skulle gå! Grattis alla, vi räddade vår sista fors? Denna namninsamling initierades av Gulsele Byalag den 4/10 2007 som stöd i deras kamp att bevara Röån orörd, namninsamling var planerad att avslutas den 31 maj 2008 vilket verkar vara bra tajming med tanke på den lyckliga utgången bara några dagar innan.

=Röån är räddad tack vare 402 personers åsikter mot SCA:s och Norska Statkrafts planer på dämning av Röån och Betarsjön! Multijättarna fick här åsikter så det räckte och blev över. Denna kamp har nu fått en fantastiskt fin utgång, inget kraftverksbygge i Röån! =Nu kan vi lugnt lämna över den orörda Röån till kommande generationer!

=Att fiska i orörda vatten. Se film från Alaskas Jurassic lake, regnbågssjön! Hit har inte kraftverksbolagen hunnit än!

=Viktig information till vänner av naturlig miljö = Låt inte vattenkraftsbolagen lura dig = Det kommer att stå vår närmiljö DYRT!

=Landshövding Gerhard Larssons gräsrötter är inte värda ett svar! = Vårt öppna brev är ännu obesvarat!

=Rädda Röån 11/4 2008 - Gerhard Larssons svar på vårt mejl dröjer, det sändes den 27 mars kl. 14.40. Om 10 dagar har en månad gått, varför kommer inget svar! Vi betalar ju skatt, så han bör ju inte ha svultit ihjäl och svara på våra frågor är han väl anställd för att göra! Han kan personligen skapa tidernas största monument över sig själv genom att betala två  vindkraftverk. (Det vore väl något för eftervärlden att minnas. På skylten kan det stå: "Dessa vindkraftverk är resta till minne av Gerhard Larsons insats för miljön i Västernorrland.") Då slipper ju Röån ha hotet hängande över sig dag ut och dag in! Ingen mår bra av att leva under press en längre tid!

=De slutna styrelserummets aggressiva politik. Nu mer vapenskrammel och ont uppsåt från ett SCA som tycker de är ett modernt företag med nya och moderna arbetsmetoder i ett öppet klimat (men sanningen är att de har en dold agenda), allt för att fylla plånboken. SCA, vad är deras plan, är det total utsugning och utarmning av Norrland till sista blodsdroppen, kommer de att skapa ett obebott kalhygge från Gävle och norrut. Som när planerna från styrelserummet är klara säljer skiten till ett multinationellt företag för att sedan dela på miljarderna. (Det har ju snart hänt varje Svenskt företag med nationalekonomisk storlek). Läs deras planer för Norrlands kvarvarande vattendrag...

=Öppet brev till Gerhard Larsson, vår landshövding i Västra Ångermanland!

=Två världar - Två synsätt? - Ska Röån i tid få sitt stöd från Länsstyrelsen i Västernorrland för att rädda flodpärlsmusslan?

=Rossörycket! Vi bjuder på en bild med SCA - Satir! =SCA är nu på kollisionskurs mot människan, hör inte pulsen från sina kunder av kött och blod. Just nu är de bara upphetsade av pengars värde! Då hjälper inga reklamkampanjer i världen för att bättra på sitt värde, deras symbol kommer för alltid att liknas vid ninjors vassa knivar som sprider unken luft från sargade kroppar och blod! Läs all förståndig fakta som radas som en jättelik vedstapel på Rädda Röåns kampsida!

=Röån representerat på Vildmarksmässan och Svenska Flugfiskemässan i Älvsjö och Stockholmsmässan den 14-16 mars! Läs folder som ska delas ut!

=Vid dagens slut - Tankar kring Röån...

=Välkomna SCA Stockholm som tittade förbi i 10 minuter i tisdags, en virtuell kopp kaffe med lite Röådoppa han ni nog med, välkommen åter...

=Vad händer med Röån och alla dess värden?

=Junsele Lokala Råd nu (080220) redo för ett ställningstagande. Läs här...

=SCA har investerat mycket i sin image och trovärdighet inom klimat- och miljöområdet - Den planerade uppdämningen av Norrlands största orörda insjö (Betarsjön med den lilla ån Röån) verkar däremot som ett skott i foten i sammanhanget. Ska ni verkligen riskera så mycket goodwill för att få några nya kilowatt?

=Exploateringen som ödelägger Sveriges ALLA vattendrag, sista droppen är deras mål, så välfärden i Norge ökar. För Statkraft är det samma som Norska Staten. Ohyggligt om de lyckas, en katastrof för Junselebygden om forsen i Röån tystas. Hör och se inslag från SVT i Umeå (10/2)...

=Statens politik i vattenkraftsfrågan är en exploatering som är exempellös, ge något tillbaka menar Sören Molander i Njutånger. Alla enkelriktade miljarder direkt ner i infrastruktur och samhällsutveckling i storstads regionerna är ren stöld från det Norrland som betalar HELA notan. Skog och gruvnäring likaså... Läs artikel från Rädda Röån!

=Röån efter mötet med kraftverksbolagen, hotet från dem om en utbyggnad ligger fortfarande kvar...

=Hör Höbäckstrions kamplåt för Rädda Röån...

=Är Statkrafts intresse för små åar bara ett spel för galleriet, läs ett inlägg skrivet av Gunilla Fluur i Rädda Röåns Gästbok! Klippet här...

=Läs resumé av Röåmötet på bloggen Nicke Sjödin. =Mer på bloggen Torparfrun med getterna...

=Namninsamlingen "Rädda Röån" verkar ha lagt i en högre växel igen, för nu rasslar det i räkneverket. Vi får säga grattis till alla miljövänner! Den 7 febr räknade Röån alla namnunderskrifter och mer än 2000 namnunderskrifter finns nu i rullarna!

=Reportage i Tidningen Ångermanland från Röåmötet mot vattenkraft på torsdagen den 31/1 2008.

=Välbesökt Röåmöte den 31/1 - Huset fullt av Röåvänner, några få på fiende sidan - Rädda Röån stod på programmet! Se folket här...

=Rädda Röån artiklar i Tidningen Ångermanland

=Hör inslag från mötet med Radio Västernorrland.

=Anna Greta Lundström laddar med soppa för 200 personer inför Rädda Röånmötet, det är nu eller aldrig som kampen står...

=Hör Sture Taranders brandtal inför mötet på torsdagen...

=Mötet i Röån den 31/1 kommer via Näsåker att bandas för att i efterhand sändas i Närradion, meddelar Christer Borg...

=De politiskt förtroendevalda - Folkets röst i de politiska organisationerna, här är den i Rädda Röån frågan!
Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Kd och sent omsider Vänsterpartiet är de partier som nu ger Rädda Röån sitt stöd, hedervärt och politiskt korrekt. De är ju väljarna de företräder, och är det nåt som väljarna tycker i denna tidsaktuella fråga så är det "rädda orörd natur" som är en av framtidens stora frågor. Det gäller ju vår miljö och våra barns framtid...
Sossarna fegar ur som vanligt genom att avvakta tills allt gått dem ur händerna.
(Att utreda och väga för och emot är inte deras uppdrag i denna fråga, de ska fråga väljarna (de egna i partiet) vad de tycker. Tror Lassen och Biller i högkvarteret i Sollefteå att de socialdemokratiska väljarna vill att den sista forsen ska stängas med en betongdörr?? Snacka om betongpolitiker!)

=Här en lista från Röåns hemsida över dem som ger sitt stöd i Rädda Röån kampanjen!

=Jan Erik Ågren ger svar från Kristdemokraterna var de står i Röåfrågan!

=Rädda Röån kallar till möte den 31/1, läs affisch...

=Röåfrågan på politikers bord - Kommunstyrelsen i Sollefteå Kommun svarar på Västras största fråga under de senaste 50 åren gm ordf. Elisabeth Lassen och kommunchef Bengt-Åke Biller... =Läs kommentar från Rädda-Röångruppen i ett klipp från "Rädda Röåns" hemsida... =Här sidan Rädda Röån!

=Här slår landshövding Gerhard Larsson Svenskt rekord i den nygamla sporten bröstspänning, instifta ett pris för den som bröstar sig bäst, han ligger bra till att vinna priset "ÅRETS TUPP" 2008...

=Se trollerikonster från en stuga i Junsele... =I Junsele vet man hur det sker då man gör ett personbyte, kanske dags att trollkaren åker till SCA och Statkraft för en permanent lösning. Då blir det åt andra hållet, en stor blir en liten medmänniska... =Här är beviset på att han verkligen kan trolla...

NYTT=Sollefteå Kommun! Frågan om vad kommen gör för Röåns räddande ställdes till Sollefteå kommunledning, dess politiskt förtroendevalda! Frågorna var dessa! Vad de gör för vårt sista orörda vattendrag vet vi nu! För här säger de, vi gör ännu inget!


NYTT=Röån sänder ett PRESSMEDDELANDE ut över hela världen som verkar för RÄDDA RÖÅN! Deras samlingssida för pressmeddelandet.

NYTT=Den 31/1 2008 hålls ett informationsmöte i Röån med SCA och Norska Statskraft angående deras planer att förstöra Röån, att man överhuvudtaget kan förvärva fallrätter i en å, i någon annans fiske- och natureldorado för att sedan göra en sjö där, det borde klassas som kriminellt, sedan har dessa mage att kallar sig miljövänliga, man blir åksjuk bara av tanken. =Ring ordförande Nils Dårflot och berätta vad ni tycker! =Mer telefonnummer!
=Man kan ju undra varför den el som är global i bemärkelse, säljs fritt över kölen ska ges en så stor betydelse i ett ynka kraftverk i Röån, man kan tro att det är prestige som driver en sådan som Dårflot! Se här vilka makalösa och penningstinna projekt herr Dårflot presenterar i Norge, världens bästa land för vindkraft.
=Sluta nu herr Dårflot jaga mygg med elefanter, sälj istället el från två vindmöllor till innevånarna i Junsele socken så har du visat din storsinthet och generositet i vår lokala miljödebatt och gett oss åter julefriden!
=
Att rusta de befintliga kraftverken i de Ångermanländska älvarna däremot, det är god gärning och där kan vi se er som ägare som tar ansvar, dessutom är den naturen redan förstörd av andra!
=Bolaget som registrerats för att utvinna el ur Röån,
HPC Röån AB, Org nr: 556706-3135 (ur tidn. Position Sundsvall) och ur (tidn. Näringsliv)

NYTT=Så här kan det gå om inte haspen är på. Se när ett "miljövänligt" minikraftverksbygge leder till miljöbrott...

NYTT=Svar från Sollefteå Kommun om frågan, dämma Röån och Betarsjön vid en kraftverksutbyggnad. Frågorna har har registrerats och kommer upp för beredning i januari 2008.

NYTT=Se bilder på vattenkraftens miljövänliga påverkan på naturen...

NYTT=Nicke Sjödin har ansökt om medlemskap i föreningen Älvräddarna men redan nu kan du läsa hans alster på sidan krönika, läs här hans underfundiga texter... =Älvräddarnas hemsida!

NYTT=Sollefteå Kommun! Frågan är nu ställd till Sollefteå kommunledning och de politiskt förtroendevalda, frågan är nu: Vad gör de för vårt sista orörda vattendrag!


NYTT= Var står de politiska partierna i Sollefteå Kommun i frågan vattenkraftutbyggnad kontra Rädda Röån/Betarsjön? = Frågorna här...

NYTT= Frågor ställd till Sollefteå Kommun, dess ledning och nämnder angående Rädda Röån... = Här ett första svar från Samhällsbyggnadskontoret...

NYTT=Naturskyddsföreningen rasar mot att vattenkraftutbyggnad raderar ut de sista orörda vattnen i Europa.

=Rädda Röån =Bylagsforum eniga om var de står i Röåfrågan! Frågan hade ju aldrig tidigare dryftats men när den väl togs upp var enigheten total om var de stod i frågan vattenkraftsutbyggnad av Röån. Lokala Råden i Ramsele och Näsåker står även de helt på Röåns sida i kampen mot en vattenkraftutbyggnad. Nu gäller det att stötta människorna i Röån, de kämpar för sin by, sin miljö och för Röåns framtid. Att göra som publiken i en fotbollsmatch, att från läktaren ha åsikter och bedömningar i denna fråga är helt förkastligt.  Läs mer på Röåns Hemsida!


=Senaste nytt 071118 i Rädda Röån frågan: Moderaterna i Sollefteå kommun är nu eniga om ett NEJ till utbyggnad av Röån, deras nej var enhälligt! Lokala råden i Näsåker och Ramsele är även de emot en utbyggnad och säger som representanter för deras region NEJ. Den närstående gruppen, Junsele Lokala Råd är ännu inte redo för ett ställningstagande då två reserverar sig tills vidare. Läs mer här...

=Gulsele Byalag ger sig i oktober 2007 in i kampen mot storbolagens planer på vattenkraftsutbyggnad i Röån, som för alltid kommer att påverka Röåns vattenflöde och på samma sätt kommer Betarsjöns milslånga strandlinje på ett förödande sätt för alltid vara påverkat av reglering. Vi säger därför som Röån nej tack och skapar åt dem Namninsamlingen "RÄDDA RÖÅN" Välkommen med i kampen, skriv under och ge Röån och Betarsjön dess rättmätiga stöd. =Läs artikel från "Västra Tips" om Sture Taranders tankar kring en reglering av Betarsjön.

=Vi ©iterar Sportfiskarnas nyhetssida, läs deras syn på galenskapen att bygga ut Röån.

=Frågor ställda till Lokala Rådet Junsele.

=Webbmaster har haft kontakt med Lokala Rådet i Junsele angående Rädda Röån frågan, pratat med bl.a. Gunilla Tjernberg (m). Hon och fler låter meddela att...

=Bybor vill bevara Röån - 2007 går striden om byn Röån än en gång - FILM - SVT

=Statkraft lovar miljömässig vattenutbyggnad  - FILM - SVT

=Röåborna tar åter strid mot vattenkraftsplaner - Tidningen Ångermanland

=Stark kritik mot SCA:s kraftplaner - ATL - Lantbrukets Affärstidning

=SCA:s planer att bygga vattenkraftverk i orörda vatten är en "En krigsförklaring" - NORRLÄNDSKA SOCIALDEMOKRATEN

=Naturskyddsföreningen sågar SCA:s och Statkrafts vattenkraftsplaner längs fotknölarna - Dagens Nyheter

=Rädda Röån och Betarsjöns stränder NU...

Läs mer på Rädda Röåns egen kampsida (hemsida)!

Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!