Uno Jonsson
ur http://www.ekuriren.se
1 DECEMBER 2006
Uno Jonsson, Eskilstuna, har efter en längre tids sjukdom avlidit vid en ålder av 71 år. Uno föddes 1935 på Simsjöås i Åsele kommun som näst äldst i en syskonskara på fem.
 

1942 flyttade familjen till Hällby i Junsele.
Efter sex års folkskola i Gulsele fick han tidigt börja arbeta med sin far och sin äldre bror i skogen. Vid byggandet av Gulsele kraftverk arbetade han som "pinnpojk" och märkte ut dämningshöjder. Hela familjen flyttade sedan till Bjurholm där han arbetade som anläggare vid byggandet av Bjurfors kraftverk.
Därefter följde en tid av kraftverksbyggande i Skellefteå. 1963 bar det av till Junsele igen när Degerforsens kraftverk skulle byggas, då som verkmästare på bergavdelningen. I Junsele träffade han Gunilla Nolsjö från Edsele, som han kom att gifta sig med. 1967 föddes sonen Anders. Samma år började Uno arbeta på Hällby kraftverk.
Under kraftverkstiden hann han göra det mesta, allt från att vara "pinnpojk" till att arbeta som "grovis" och mekaniker, köra lastbil och schaktmaskiner och slutligen som verkmästare. 1969 flyttade familjen till Eskilstuna där Uno fått arbete som verkmästare på BPA. Andra sonen, Peter, föddes 1971. Uno och Gunilla gick skilda vägar i mitten av 80-talet och så småningom gifte han om sig med Benita Andersson. Han avancerade till avdelningschef på anlägg-ningssidan men slutade i slutet av 80-talet för att starta en avdelning åt Svenska Vägbeläggningar. I början av 90-talet köptes firman upp och han valde då att starta eget, JK Vägbeläggningar AB, tillsammans med en kompanjon. Efter ett tag valde han dock att fortsätta på egen hand med några anställda. Firman avvecklades i slutet av 90-talet.
Unos stora intresse under alla år var båtar och sjöliv, ett intresse som han delade med Benita. Den mesta lediga tiden under sommaren ägnades åt båtlivet på Mälaren. Han var också mycket social och tyckte om att resa och umgås med vänner och bekanta. Uno kännetecknades som en man med bestämda åsikter och var aldrig rädd för att säga vad han tyckte. Han var vetgirig och intresserad av många olika saker" t ex teknik, vetenskap och historia. Han missade inte gärna frivilligt en nyhetssändning. Efter sin pensionering drabbades Uno ett flertal gånger av stroke och fick även diagnosen Alzheimers. Han hann precis få reda på att han blivit farfar för andra gången innan han somnade in.
Närmast anhöriga är hustrun Benita, sönerna Anders med familj och Peter samt syskonen med familjer.