Semesterby lockar med älgar
 
För tio år sedan påbörjades arbetet med att bygga upp konferensgården och semesterbyn Kullberg utanför Junsele.
Till sommaren invigs anläggningen som ligger vackert intill Ångermanälven och som under våren kan locka med en sällsam älgupplevelse.

Under ett par veckor vid månadsskiftet april-maj kan men se älgar som i grupper simmar över älven för att komma till nya betesmarker.
På en udde, lätt synlig från Kullberg, samlas djuren i grupper om 5, 8 och upp till 15 älgar. Sedan går de ner i vattnet och simmar över till andra sidan älven. Det gör de varje vår, alltid från samma ställe.

En fascinerande syn som anläggningens ägare Kjell Mähler använder sig av för att marknadsföra sig i bland annat i Tyskland.
På Kullbergs hemsida, som finns på svenska, engelska och tyska beskrivs hur man på nära håll kan se ett hundratal älgar simma över älven.
- Det måste vara något utöver det vanliga för att locka intresse. Att bara lansera konferensgård och stugby är ingen idé, ingen kommer att se det.

Kullberg består av sex stugor varav en är handikappanpassad med bland annat höj- och sänkbar spis, vandrarhem, konferensanläggning med övernattningsrum och matsal, motionsanläggning med mindre gym, bastu och bubbelpool och en loge med dansbana.

I sommar kommer det att bjudas till dans med kända dansband som Lasse Stefanz och Schytts och dessutom arrangeras en spelmansträff på Kullberg.
Kjell Mähler har också en samling bilar från 1950-talet att beskåda. Inga vräkiga amerikanare utan vanliga bilar att bli nostalgisk över, sådana som föräldrarna, morfar eller farmor rattade.

Artikel 2005-04-03 19:22: Tidningen Ångermanland