Premiär för äkta logdans i Kullberg
Nyhetsbild
En svängom. Logdans på sommaren är något av det svenskaste som finns.
Förra veckan var det premiär för logdans i Kullberg, dit cirka 200 dansanta gäster sökt sig.
Foto: DONALD PAULSSON

Det är inte många som vågar satsa på logdans, trots att det är det svenskaste som finns och tillhör sommaren. Men det finns en man som inte lyssnar på andra. Det är Kjell Mähler. Han driver tillsammans med hustrun Irene Hägglund, Kullbergs konferensanläggning och vandrarhem, bara någon mil utanför Junsele i Västernorrlands län.

Paret har haft gården Kullberg i tio år och byggt upp en imponerande liten by av stugor.
– När jag köpte det här så fanns det bara en bondgård här, säger Kjell. ården har också en fasanfull historia. På 1920-talet slog åskan ned i bagarstugan
och dödade Kjell Mählers morfar.

Men det var glömt i fredags då det anordnades logdans för första gången i Kullbergs historia. Kjell Mähler har jobbat intensivt för att hinna få logen klar.
– Han har nästan jobbat dygnet runt. På fyra veckor gjorde han utbyggnaden klar, berättar hustrun Irene.
Logen består av två byggnader, vilket sedan byggts ut för att bli ännu större. Logen tar runt 700 personer. Men så många dansanta hade inte kommit till premiärdansen då svensktoppsbandet Schytts stod för musiken. Runt 200 tillresta från främst Junsele- och Åseletrakten hade lockats till logdansen.
Paret Torsten och Viviann Olofsson hade åkt från Östernoret utanför Åsele för att ta sig en svängom.
– Vi gillar att dansa. Och logdans hör sommaren till, säger Torsten som också berättar att deras blickar möttes för första gången på en dans. Det ledde till att de nu varit gifta i 40 år.
Fyra ordningsvakter, en man och tre kvinnor, ser till att hålla ordning på festplatsen. Men det blir en lugn kväll. En och annan överförfriskad slåss istället med myggen som gjort entré.
Intill logen flyter Ångermanälven förbi. Det är en vacker utsikt som danspubliken bjuds på.

När klockan är exakt tre minuter över tio på kvällen spelar Schytts sin slagdänga från 1973, Aj, aj, aj. Snabbt fylls golvet av danssugna. Vid ena väggen står förtjusande damer som väntar på att bli uppbjudna av välkammade och dansanta herrar.
Kjell Mähler som är som ett yrväder springer förbi och kollar att allt fungerar som det ska. Och det gör det. Han är inte besviken över att inte fler än ett par hundra kom till första logdansen.
– Det får bli som det blir. Jag gör det här skojs skull.

Nästa dans 22 juli blir det säkert fullt i logen. Då kommer dansbandet Lasse Stefanz till Kullberg.
Kanske blir det då som det gick för Åseleparet Torsten och Viviann Olofsson- kärlek vid första ögonkastet, på en logdans en sensommarkväll i norrland.

Tillbaka

DONALD PAULSSON
0950-234 65
donald.paulsson@folkbladet.nu

Västerbottens Folkblad
Artikel i tidningen