En frisk fläkt i vilda västra

Kjell Mähler, som tillsammans med Irene Hägglund driver Kullbergs konferensanläggning cirka en mil norr om Junsele, kör sin egen stil.


Tryck på respektive bild för en förstoring
Irene Hägglund och Kjell Mähler driver Kullberg Fritid utanför Junsele, en gård med suveränt läge som bland
annat omfattar konferensanläggning, STF-vandrarhem och dansbana.

- Aktiviteter? Här finns ingenting annat än naturen, lugn och ro, men det är å andra sidan precis vad folk vill ha. Alla pratar om behovet av aktiviteter, trots att det är avkoppling och en god bok de flesta egentligen söker.

 Kullberg Fritid är en brokig kombination av konferensanläggning, kursgård, semesterby och vandrarhem. Kjell tar emot i blå tröja och håret fladdrar för vinden när vi hastigt promenerar genom anläggningen. Fem minusgrader kom högst oväntat natten innan och skapade några mindre byggrelaterade problem, men det tar Kjell med ro. Att bygga - och lösa eventuella bekymmer som uppstår längs vägen - är nämligen något av hans favoritsysselsättning.
 Ytterligare en dansbana håller på att byg­gas inför sommarens två stora arrangemang, 30 juni och 21juli, då Kullberg gästas av Torleifs respektive Lasse Stefanz.
- Det är landets två bästa orkestrar och de enda som drar folk. Siktar du lägre är det bättre att avstå. Med bra arrangemang får du betalande gäster som sedan berättar om hur kul de hade på Kullberg. Bra arrangemang är mycket bättre än att köpa dyra annonser, fastslår Kjell.

35 år som egen företagare
Kjell har varit i byggbranschen större delen av sitt 59-åriga liv, därav cirka 35 år med eget företag. Uppvuxen i Näsåker och Sollefteå hamnade han så småningom i Skåne, men 1994 blev Kullberg till salu och då slog Kjell till snabbt.

 Nybyggnationerna ligger på rad längs älvens strand och det finns obegränsade möjligheter att njuta av traktens skönhet. Kjell hävdar att han hittills plöjt ned drygt tio miljoner kronor i projektet och han är osäker om han någonsin blir

  färdig. Hittills finns ett 60-tal bäddar, dansbana, matsal för upp till 50 gäster med generös utsikt över Ångermanälven, motionshall, relaxavdelning med bubbelpool och bastu - och så vidare.

- Vi vill inte slå på trumman förrän allt är färdigt. De som vill komma hit är naturligtvis varmt välkomna, men vi tänker inte måla upp några orealistiska förväntningar på framtiden. Vi bygger vidare och ser vad som händer.

· Hur finansierar du satsningen?
- Med egna pengar eftersom det är bäst så. Visst har jag i något fall fått bidrag, men det är bättre utan. På sikt kan vi säkert få igen pengarna vi lägger ut, men det är en lång process innan vi är där. I den här branschen räcker det inte att ställa ut stövlarna.

 Kjell och sambon Irene köper in kockresurser när konferensgrupper bestämmer sig för att komma. Samarbetet med turistbranschens övriga aktörer i Junsele med omnejd är begränsat.

- Alla pratar om behovet av samarbete, sannolikt för att det är något man förväntas säga. Vi vill göra vår grej och inte vara beroende av andra.

 Kjell Mähler är en friskus som utöver Kullberg även påbörjat bygget av en bow­lingbana i Junsele. Dessutom äger Kjell Orren-huset i Sollefteå som inom kort ska förvandlas till lägenheter.

· Har du fler fastigheter?
- Japp. Jag har hyreshus lite här och där
mellan Skåne och Kullberg.

Artikeln är ett klipp ur  Tidningen Sollefteå magasinet, våren 2006, årgång 17 (www.solleftea.se)