Gulsele kraftverksbygge!
Här bilder från den tillfälliga barack byn som fanns i Gulsele under kraftverksbygget! | Här en sida med mer bilder från fest, vissångerska och anläggsarbetare! | Två bilder till på den tidens truckar! | Anläggarhustruns vardag! | Några Gulseleminnen!

Bilder från Birgitta Johansson, Sundsvall
Bilderna är från 1955 och 1956, anläggsbarackerna bredvid posten i Gulsele!

1. 2. 3. 4.
Tryck på bilderna för en större bild!

1. Stort Luciatåg! Stig Nyman skriver på Facebook om denna bild och ger oss dessa namn på luciaföljet! Lucia var Ann-Sofie Svanebo, första tärnan Lillemor Nyman och lite längre bak i ledet Sonja från Lillsele, om jag sett och minns rätt. Jag minns också evenemanget...
2. Liten och stor (Birgitta) på deras bygata!
3. Gatan till bostaden!
4. Luciatåget med många stjärngossar! Se text vid bild nr ett!

Hej Gulsele! (2010-01-13)
Jag skickar några kort på området vi bodde i med radhuslängorna.
Ett av korten är från lucia som vi hade 1955, luciatåget skedde i ett eget hus för allmänna samlingar. Vi var några barn som fick för oss att spela lite teater, mycket enkelt första ggn med endast golv och ett pingisbord som scen men tydligen uppskattades det så de byggde en riktig scen där sedan som man kan se lite av på lucia kortet.

Vi anläggarbarn hade ganska stor frihet att göra vad vi ville, fast naturligtvis fanns det gränser hos oss också. Men vi märkte att många av våra bofasta skolkamrater som kom från lantgårdar hade sysslor att sköta där hemma. Vi umgicks ju mest med våra egna men fick också vänner bland de bofasta. Efter några år på en plats splittrades så anläggarna och vi åkte vidare till andra platser så kontakt med klasskamrater var det svårt att hålla. Men ibland mötte vi anläggarbarn varandra igen på ett annat bygge. Det var naturligt för oss att bo några år på en plats och sedan flytta igen. 

Under min uppväxt flyttade vi ganska så mycket tack vare pappas jobb. Jag gick de 3 första klasserna i Kilforsen och sedan 4:e klass i Åsmon. Min 5:e klass gick jag i Forsmon 1953. Därefter flyttade vi till Gulsele men den första tiden bodde vi i Lillsele innan anläggarlängorna byggdes.

På den tiden vi bodde i Gulsele kommer jag ihåg att det fanns en, troligen slaktare, el. likn. som kom med sin bil ungefär 1 ggn i veckan och sålde köttvaror till oss som bodde på vår gata. Vi hade på den tiden en hund som var helt otrolig, hon tyckte väldigt mycket om barn och när slaktarbilen kom satte hon sig vackert en bit ifrån, sprang alltså inte runt och tiggde som de andra hundarna och naturligtvis fick hon alltid en godbit av mannen.
Dessutom tyckte den hunden väldigt mycket om att sittande bli skjutsad i barnvagn, på sparkstötting och i bil t.o.m åkte hon med hästskjutsen som kom med ved, hon ville sitta på sätet bredvid kusken.
Hon hälsade också på arbetarna på bygget för att få en godbit, de berättade att "skôrpren dôg inte utan dä skulle vära kråsa" vilket jag uppfattat som ord för kakor och sedan bar det iväg hem igen.
Hon mötte alltid min far när han kom hem och då skulle hon sitta i framsätet i bilen den lilla biten från vägen och hem till vår bostad. Hon lekte med barnen på gatan hela dagarna och var allas gullegris. Det var en liten blandrashund som var mycket klok.

Efter Gulsele bar det iväg till Storlien och ett vägbygge under något år, vägen över till norska gränsen byggdes. Vi själva bodde i Ånn då. omkr. 1957-58 sedan var vi till Värmland, Höljes kraftverksbygge, därefter Sollefteå och så slutligen hamnade vi i Sundsvallstrakten 1963 där vi 4 syskon bor än idag bara några km från varandra. Tack vare det kan vi hjälpa mor på gamla dar som är rätt så pigg ännu. Under 60-talet bildade vi syskon egna familjer.
 
Självklart var det rätt slitsamt för mor o far att packa ned och packa upp så ofta. Men jag hörde aldrig dem klaga och många vänner fick de. Men var mina klasskamrater finns vet jag inte. Vi fick ju dessutom byta skola rätt ofta men det skedde utan problem vad jag kan komma ihåg idag.

Min far gick bort 97 vid 86 års ålder men min mor lever och skall fylla 89.

Mvh. Birgitta 


Gulsele hemsida. Finns inte sidomenyer? Gå till startsidan HÄR!