Äventyraren som aldrig r vilse

Ola Skinnarmo har alltid med sig sina tekniska prylar

Ola Skinnarmos bästa kompis är en GPS. Den kan komma väl till pass när Sveriges meste äventyrare snart tar segelbåten till Antarktis.
-
Jag gillar att gå i bräschen när det gäller ny teknik säger han.

 

Redan för fem år sedan när Ola Skinnarmo skidade till Sydpolen använde han den senaste teknologin.
-
Jag sponsrades av ett företag som hade tillverkat den första mobila handhållna satellittelefonen. Den tog jag med mig för att kunna hålla kontakt och berätta om min resa berättar Ola.
När han några år senare skidade till Nordpolen med Göran Kropp släpade de med sig bärbar handdator och en ännu mer avancerad satellittelefon. På så sätt kunde vi dagligen följa deras äventyr på nätet.
- Vi hade en halv miljon besökare på hemsidan. Himla roligt att med hjälp av internet göra det möjligt för folk att följa med på färden.
Den sjunde november sätter
sig Ola på ett plan ner till Argentina. Från staden Ushuaia seglar han sedan i den engelske äventyraren Shackletons kölvatten  Destination Antarktis.
-
Shackleton hade med sig en komradio men han fick den aldrig att funka. Fartyget frös fast i isen så han kunde inte ta sig därifrån. Tekniken i dag kommer att hjälpa oss mycket. Men det är samma stormiga hav. Samma kyla och samma blåst. Så det kräver ju samma mod, säger Ola.
Tekniken på den 60 fot långa stålbåten är av senaste snitt. Surfbar satellittelefon, en sändare
  som skickar sig signaler till en satellit, så att man på hemsidan kan se var båten är, digitalkameror, värsta GPS-systemen, solceller vindgenerator...
- Vi har en satellitgrunka på båten också som automatiskt riktar in sig mot satelliten. Med den kan vi skicka hem rörliga bilder.
Ola Skinnarmo är galen i teknik. Och i äventyr. Men inte nödvändigtvis i att vara först eller värst.
- Det viktigaste är att göra något nytt för en själv. Jag gör även många mindre, inte lika uppmärksammade expeditioner. Men de gör jag för min skull lika mycket som de stora. Jag realiserar mina drömmar. Fler borde göra det, resonerar han.
Många tycker att han är våghalsig och rentav tokig, men det är inget man bryr sig om.
- Man måste våga leva livet. Visst tar man vissa risker, men det gäller att ha säkerhetsmarginalerna på rätt sida.
Antarktis kan bli hans sista stora expedition. Sedan kan han tänka sig att bli pappa.
- Ska man få till ett litet fotbollslag kan det kanske vara dags sätta igång nu... (skratt)
- Det skulle vara kul med en liten kotte att gå ut i skogen och leka med. Men då skulle jag ju sätta en GPS i mössan på honom.

Text: Hannah Sjöström, OTW Publishing
Foto: Gustav Vidlund,
OTW Publishing

 


Namn:
Ola Skinnarmo.
Ålder: 31.
Yrke: Äventyrare.
Bor: Utanför Åkersberga.
 

Familj: Sambo, mamma, pappa och storasyster.
Bakgrund: Arbetat som friluftsinstruktör, skidade till Grönland 1997, till Sydpolen 1998, skidade med Göran Kropp till Nordpolen 2000, genomförde Svenska Grönlandsexpeditionen (seglade till Grönland och skidade över Grönland) 2001. Flitig föreläsare. "Det är föreläsningarna jag tjänar mitt levebröd på."
Drömmer om: "Att kunna fortsätta Leva det liv jag lever och att förverkliga drömmar."
Laster: "God mat. God whisky. Gärna Bruichladdich. (uttalas 'bröchladdi', reds. anm.) Det är en Islay som är jättegod. Jag köpte en ganska dyr flaska när jag var i Skottland senast. Den dricker jag bara vid speciella tillfällen. Sedan är jag tidsoptimist. Det är nog en last."
Tekniska prylar jag inte kan leva utan:
Mobiltelefonen. Med den sköter jag hela mitt kontor. Jag har en Nokia 6210. Den börjar bli gammal men har hållit förvånansvärt bra. En sån där Ericsson med kamera verkar fräck, Sen måste jag ha min bärbara LIFEBOOK från Fujitsu Siemens. Den är oumbärlig när jag är ute och håller föredrag. Däri finns allt mitt arbete. Min Magellan GPS kan jag inte heller leva utan.
Rekommenderar: "Boken 'Att överleva' av Sir E Ernest Shackleton. Det är en otroligt spännande skildring av hans expedition till Antarktis. Hur han överlevde i 522 dagar i Antarktis is och lyckades rädda livet på sina 27 besättningsmän Han är en svensk Andrée. Boken är antik men jag har tryckt upp den i ny upplaga.